Hlavní obsah

Pojišťovna, z jejíž budovy spadla na muže římsa, nabízí rodině milionovou pomoc

Na nezaopatřenou rodinu ukrajinského chirurga Vitalije, kterého před měsícem zabila uvolněná římsa z budovy Pojišťovny VZP (PVZP), se začali sbírat lidé a vybrali už několik set tisíc korun. Přihlásila se i samotná pojišťovna a nabízí manželce a třem dětem okamžitou výpomoc v řádu milionů, protože vypořádání odškodného se může táhnout i měsíce.

Tragická nehoda v ulici LazarskáVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

Předseda představenstva Pojišťovny VZP Robert Kareš Novinkám řekl, že nikdo z rodiny se na ně zatím s žádostí o pomoc neobrátil. „Pokud se obrátí, že jsou ve finanční tísni a že potřebují pomoci, tak jsem ochoten to mimo klasické zákonné odškodnění vyřídit v řádu hodin. A určitě ta pomoc bude řádově vyšší, než kterou sesbírá veřejnost. Jednalo by se o miliony korun “ řekl Kareš Novinkám. Peníze na mimořádnou pomoc by PVZP hradila z nadačního fondu a další odškodné podle Kareše zaplatí pojišťovna, u které jsou pro tyto případy pojištěni.

PVZP je dceřinou firmou zdravotní pojišťovny VZP.

Kareš poznamenal, že jej lidská tragédie, která se stala před jejich budovou, velice zasáhla a že se snaží vše vypořádat bez prodlení. „Mrzí nás to, a samozřejmě nic nezpochybňujeme. Snažíme se to urychlit a nebráníme se ničemu, ale musíme dodržovat nějaký zákonný postup,“ uvedl Kareš.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Chybějící kus římsy na střeše domu

Peníze z odškodnění může rodina získat, teprve až vše vyšetří policie a až bude všemi stranami schválen návrh na odškodnění a  výživné. „Abychom se mohli vyjádřit k nárokům, tak jsme potřebovali údaje o rodině a všech pozůstalých, ale ty nám byly dodány teprve minulý týden. Zavázali jsme se jejich advokátovi, že tento týden vytvoříme návrh odškodnění,“ podotkl Kareš. K návrhu se bude muset vyjádřit ještě Orgán sociálně-právní ochrany dětí, který hájí zájmy dvou nezletilých dětí. Řízení o odškodném se tak může protáhnout o měsíce. V případě, že by rodina chtěla jít do soudního sporu, tak i roky.

Podle šéfa PVZP nehraje roli, že jde o uprchlíky z Ukrajiny. „Nebereme ohled na to, že tu jsou pár měsíců, ale pohlížíme na ně jako na občany Česka a budeme odškodné navrhovat v nejvyšších možných hladinách,“ podotkl.

Sbírka přinesla už 400 tisíc

Rodina s pojišťovnou komunikuje přes advokáta. A kvůli finanční nouzi se obrátila na veřejnost. „Bohužel tohoto talentovaného chirurga už nijak nevrátíme, ale tímto sbíráním můžeme rodině alespoň trochu ulehčit tuto nesnesitelnou situaci,“ píše doslova zakladatelka sbírky na Donio.cz.

Na nutné výdaje včetně pohřbu a lékařských ošetření členů rodiny přispělo do dnešního dne 600 drobných dárců. Vybraná částka překročila 420 tisíc korun. Sbírka zmiňuje i úhradu nákladů na advokáta a soudní řízení. Vitalij byl chirurg z Ukrajiny, podnikal ve zdravotnictví a na jeho příjmech byla rodina závislá. V osudný den byl na cestě na pracovní schůzku, když ho zastihl déšť, před kterým se schoval na zastávce Lazarská před budovou PVZP.

Za škody a újmy na zdraví způsobené zřícením budovy nebo její části zodpovídá podle občanského zákoníku vlastník nemovitosti, který je povinen nahradit vzniklou škodu. Budova prošla rozsáhlou renovací dokončenou v roce 2021.

Budova, ze které spadla římsa a usmrtila muže, patří zdravotní pojišťovně. Před nedávnem prošla rekonstrukcí

Domácí
Související témata:
Pojišťovna VZP (PVZP)

Výběr článků

Načítám