Hlavní obsah

Pojišťovna potvrdila, že vyplavené rodině z Jesenicka nedá ani korunu

Příběh rodiny z Jesenicka, které povodeň zbourala dům jen pár dní po jeho koupi, má smutné, ale i nadějné pokračování. Pojišťovna rodině i Novinkám, které příběh zveřejnily, potvrdila, že rodině nedá ani korunu kvůli tzv. karenční lhůtě. Dobrá zpráva ale je, že rodině díky příspěvkům na její konto výrazně pomohli čtenáři.

Demolice domu v Domašově na JesenickuVideo: Tomáš Urban

Článek

Na transparentní účet po publikování článku na Novinkách přišly během dne dva miliony korun. Rodina je použije na splácení úvěru a chce pomoci i blízkým. Anetě Pariškové a Tomáši Urbanovi poslaly peníze stovky lidí, někteří z nich i pětimístné částky.

„Je to něco opravdu úžasného,“ řekl Novinkám Urban v pátek dopoledne po pohledu na výši transparentního účtu. Před zveřejněním článku na něm byl ve čtvrtek ráno milion korun, o den později byla částka téměř na 3,3 milionu korun. S tím, jak s penězi naloží, má jasno. Téměř dva miliony půjdou na splácení hypotéky na dům, který je nyní srovnán se zemí.

„Máme sice radost, ale zároveň i pocit obrovského zmaru. Jasně, z těch peněz sice úvěr na dům splatíme, ale právě teď probíhá jeho demolice a pozemek, na kterém stojí, je teď bezcenný. Řekli nám, že na nový dům už tady stavební povolení nedostaneme,“ řekl Urban. Z peněz, které po splacení hypotéky bance zbydou, pomůže i několika blízkým, kteří se také kvůli povodním dostali do nesnází.

Foto: Aleš Honus, Novinky

Dům, který vzala povodeň pár dní po jeho koupi.

Hypotéku na vysněný dům si rodina se dvěma malými dětmi vyřizovala už od jara. Nemovitost koupila pár dní před povodní za 2,1 milionu korun. Dvacet procent dali ze svého, zbytek pokryla hypotéka.

„Hned když jsem zjistil, že byl proveden zápis v katastru, kontaktoval jsem pojišťovnu a uzavřel pojistnou smlouvu. Za čtyři dny přišla povodeň a z domu zůstaly jen trosky,“ řekl Novinkám Urban. Zároveň byl vyplaven i byt v Písečné, kde se svou partnerkou a dvěma malými dětmi bydlí. „V bytě byl metr a půl vody. Přišli jsme téměř o všechno. Byt je zatopený, dům je zralý na demolici,“ dodala Aneta Parišková.

Když nahlásili škodu pojišťovně, dozvěděli se, že nedostanou ani korunu, protože od uzavření smlouvy nestačila uplynout desetidenní karenční lhůta. Tuto zprávu pojišťovna rodině oznámila už i oficiálně.

Foto: Novinky.cz, Novinky

Oznámení o tom, že pojišťovna nic nezaplatí.

Novinkám to v pátek potvrdil i mluvčí Generali České pojišťovny Jan Marek. „S ohledem na pojistné podmínky, respektive avizovanou desetidenní čekací lhůtu, k výplatě pojistného plnění dojít skutečně nemůže,“ sdělil Marek.

Nechť je to pro ostatní ponaučením, vzkázala pojišťovna

Celý příběh podle něj může posloužit jako osvěta, protože řada lidí se domnívá, že kupovanou nemovitost lze pojistit až ve chvíli, kdy se stanou jejím vlastníkem, což je podle Marka omyl.

„Věřím, že pro vaše čtenáře bude zdaleka nejužitečnější informace o tom, kdy si v případě pořizování nemovitosti mají zajistit její pojištění a nečekat na zápis do katastru, protože pojistný zájem vzniká už v momentě podpisu kupní smlouvy,“ sdělil mluvčí.

Rodina nyní všechny síly soustředí na rekonstrukci svého bytu v nedaleké Písečné, odkud se chtěla do Domašova přestěhovat. „Prostě budeme bydlet tam, kde bydlíme dosud, a budeme se soustředit na to, aby byl byt znovu obyvatelný,“ dodal Urban.

Koupili dům, hned ho pojistili a za pár dní ho zbourala voda. Nic nedostanete, řekli jim v pojišťovně

Domácí

Výběr článků

Načítám