Hlavní obsah

Pojar: Von der Leyenová slíbila Fialovi pro Česko ekonomický resort s úřadem

Jestli získá český ministr průmyslu Jozef Síkela křeslo eurokomisaře pro energetiku, nebo agendu obchodu, není ještě jasné, ale určitě dostane silné ekonomické portfolio. Novinkám to řekl poradce pro národní bezpečnost a jeden z vyjednavačů Tomáš Pojar.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Petr Fiala a ministr průmyslu Jozef Síkela (vlevo)

Článek

„Hotovo ještě není, ale máme naději, že (předsedkyně Evropské komise) Ursula von der Leyenová dodrží svůj slib, že budeme mít ekonomicky silné portfolio, které bude mít přímé ředitelství, aby komisař nejen něco koordinoval, ale aby mohl něco reálně řídit,“ řekl Pojar v rozhovoru, který vyjde v sobotním Právu.

Podle něj při jednání s šéfkou Komise určitě pomohlo, že Čechy a premiéra Petra Fialu v Unii berou vážněji než dříve.

„Není to jen kvůli našemu postoji k Ukrajině, ale i naším racionálním fungováním a argumentací. Nevadí, že si jdeme tvrdě za svým, ale že to umíme zargumentovat. Nejhorší pozici tam mají ti, kteří jen ideologicky plácají a nemají argumenty podložené daty,“ dodal Pojar s tím, že takové lidi v Evropě nikdo nebere vážně a nemají šanci čehokoli dosáhnout.

Dosavadní čeští eurokomisaři a jejich portfolia

Pavel Telička (květen až listopad 2004)

zdraví a ochrana spotřebitele

Vladimír Špidla (2004 až 2010)

zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti

Štefan Füle (2010 až 2014)

rozšíření a politika sousedství

Věra Jourová (2014 až 2024)

spravedlnost, ochrana spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví (první mandát), hodnoty a transparentnost (druhý mandát)

Složení Komise měla von der Leyenová oznámit ve středu, ale nakonec to přesunula na další úterý, protože Slovinsko nestačilo svoji kandidátku ještě schválit na domácí půdě.

Síkela bude už pátým eurokomisařem. Čeští zástupci zatím nikdy nedostali na starosti ekonomický resort, dosluhující eurokomisařka Věra Jourová ale byla místopředsedkyní Komise.

S informací, že by měl Síkela získat post eurokomisaře pro energetiku, přišel minulý týden list Die Welt. Česká televize v neděli ale s odvoláním na dva zdroje z Evropské komise uvedla, že by měl získat agendu obchodu.

Síkela zřejmě nebude eurokomisařem pro energetiku, ale pro obchod

Ekonomika

Výběr článků

Načítám