Hlavní obsah

Podezření na otravy houbami výrazně přibylo. Nespoléhejte na aplikace, radí toxikoložka

Poslední týdny jsou lesy plné houbařů, kteří si odnášejí plné košíky. Spolu s dobře známými křemenáči, klouzky a hřiby s bedlami se v nich ale objevují i druhy, které mohou být jedovaté. K záměně může například u žampionů dojít velmi snadno, jak popisuje pro Novinky lékařka Kateřina Kotíková, která vede Toxikologické informační středisko (TIS) Všeobecné fakultní nemocnice. Od posuzování hub přes mobilní aplikaci sběrače zrazuje.

Foto: Petr Horník, Právo

Houbová sezona byla letos vydatná. Ilustrační foto

Článek

Jaká byla letošní houbařská sezona?

Každý rok je jiný. Letošní podzim byl na houby enormně úrodný a znát je to i na počtu konzultací s naším střediskem. Od začátku října jsme zodpověděli 308 dotazů ohledně otrav houbami nebo podezření na ně, vloni to za stejnou dobu bylo jen 49.

To je výrazný nárůst. Čím to je?

Počty otrav vždy souvisí s tím, kolik hub se daný rok urodí. Denně vyřizujeme až 25 dotazů k houbám. Největší nápor je samozřejmě o víkendu, kdy lidé vyrážejí do lesa, v sobotu si je dají k večeři a v neděli pak volají k nám. Kvůli vysokému počtu dotazů během letošní houbové sezony jsme zveřejnili rady pro houbaře i na naší facebookové stránce. V posledních letech byl výjimečně hojný také rok 2022, kdy jsme celkem řešili 860 dotazů, z toho 190 jen v říjnu.

V čem lidé při sběru hub nejčastěji chybují?

Nejvíce případů se týká špatného nakládání. Setkáváme se s tím, že lidé nasbírají dobré jedlé houby, ale málo je uvaří, nechají je zapařit nebo přestárnout. Stává se to i u hřibovitých hub, hlavně u modrajících hřibů, které je nutné povařit alespoň dvacet minut. Záměny jsou na druhém místě.

Ruce pryč od hub z lesa, varuje Němce expert na transplantace jater. V zemi narůstá počet otrav

Evropa

Zemřel už letos někdo na otravu houbami?

Za posledních pět let se to v Česku nestalo. Letos jsme třikrát vydávali antidotum (protijed pozn. red.), které se podává při otravě naší nejjedovatější houbou muchomůrkou zelenou. Její nebezpečí spočívá v obsahu amatoxinů (skupina toxinů, pozn. red.), které poškozují játra. Obsahovat je mohou i jiné houby, ale v menším množství. Počty osob, kterým byla letos léčba podána, ale nijak výjimečný není.

S čím si lidé muchomůrku zelenou pletou?

U lupenatých hub snadno dojde k záměně za jiný druh, například za žampiony nebo jiné muchomůrky, které jsou také světlé. Naposledy jsme řešili záměnu za bedlu. Lupenaté houby (např. bedla, čirůvka, holubinky, lišky) mají pod kloboukem tenké lupínky, zatímco hřibovité (např. hřib, křemenáč, kozák) mají rourky, proto jim říkáme také rourkaté.

Jak se otrava nejčastěji projevuje?

Obvykle jde o zažívací potíže, nevolnost, zvracení, průjem a bolesti břicha. U otravy muchomůrkou zelenou se mohou objevit klidně v rozmezí šesti až dvanácti hodin po konzumaci, ale není to pravidlo. U rourkatých hub nastupují asi do dvou hodin. Výjimečný je jedovatý pavučinec plyšový, který způsobuje selhání ledvin. Příznaky jejich poškození se mohou projevit až po čtrnácti dnech nebo později.

Co by měli lidé udělat, pokud se obávají otravy z hub?

U podezření skutečně záleží na tom, zda existuje možnost, že pozřeli jedovatou muchomůrku. U hřibovitých hub je zdravotní riziko podstatně menší, objevují se střevní potíže a nevolnost, kterou lze řešit podáním černého uhlí. Důležitý je také pitný režim. Pokud člověk snědl houby lupenaté, je pravděpodobnost záměny za jedovatou houbu mnohem větší. Měl by proto kontaktovat lékaře nebo situaci zkonzultovat s naším informačním střediskem.

Foto: ČHMÚ

Mapa pravděpodobnosti růstu hub na území Česka

Platí tedy, že lupenaté houby jsou nebezpečnější?

Pokud si lidé nejsou jistí a skutečně dobře lupenaté houby nerozpoznají, nedoporučila bych je jíst. Rourkaté houby u nás nejsou smrtelně jedovaté a riziko při potížích představuje především dehydratace v důsledku průjmů a zvracení. Pokud chcete mít jistotu, sbírejte raději jen houby s rourkami.

Jak se zjišťuje, kterou houbou se mohli lidé přiotrávit?

Je dobré mít po ruce zbytky zkonzumovaných hub nebo třeba i vzorek vyzvracené potravy, které mykolog v laboratoři může analyzovat. Amatoxin z muchomůrky zelené lze vyšetřit z krve i z moči. Při indikaci na otravu muchomůrkou zelenou se antidotum většinou začne podávat ještě před obdržením výsledků.

Do lesa míří stále častěji lidé, kteří si houby ověřují pomocí mobilní aplikace. Je to spolehlivé?

Aplikace určitě nemůžu doporučit. Jeden z letošních případů záměny za muchomůrku zelenou byl zapříčiněn právě použitím aplikace. Houby tím, že rostou pokaždé za jiných podmínek, se mohou i v rámci jednoho druhu velmi lišit v barvě, tvaru nebo i velikosti. Aplikace to bohužel nedokážou správně vyhodnotit a jejich použití je dobré spíš pro zábavu, nikoliv pro rozpoznání jedlých hub.

Nakolik rizikové může být nakupování hub od jiných lidí?

Je na místě být opatrný, pokud nemáme jistotu, že je sběrač opravdu dobře obeznámený s jednotlivými druhy hub. Navíc pokud jsou houby již usušené nebo nakrájené, těžko je možné rozpoznat jedlé houby od těch nejedlých či jedovatých.

Jsou houby vhodné i pro děti?

Houby jsou obecně těžko stravitelné a děti i po jedlých houbách často trpí zažívacími obtížemi, proto pro ně nejsou vhodné. Další věcí je, že pokud dojde k záměně za jedovatou houbu, jsou děti více ohrožené. Jen půl klobouku muchomůrky zelené může u menších dětí způsobit selhání jater. Kvůli těžké stravitelnosti se s potížemi mohou setkat i senioři.

Houbaři se letos chlubí nebývale velkými úlovky. Záleží u otrav na velikosti hub?

Určitě, třeba u muchomůrky záleží na velikosti klobouku. Čím větší je, tím více je v něm toxinů. Pokud se do jídla dostane menší kousek, představuje to i menší zdravotní riziko.

Co lysohlávky, obrací se na vás lidé kvůli jejich účinkům?

Lysohlávky obsahují psilocybin, který je na seznamu zakázaných látek. Lidé je konzumují jak záměrně pro jejich halucinogenní účinky, tak nedopatřením. Stejně jako u ostatních hub i u lysohlávek záleží na dané sezoně, čím je sezona bohatší, tím více případů zaznamenáme. Volají k nám zpravidla jen ti, kdo mají nepříjemné příznaky. Žádnou protilátku proti jejím účinkům nemáme, léčí se jen příznaky. K úmrtí v důsledku požití lysohlávek u dospělých lidí nedochází, u malých dětí však úmrtí popsána jsou.

Toxikologické informační středisko

V případě podezření na otravu jakoukoliv látkou lze volat nepřetržité na infolinky 224 919 293 nebo 224 915 402. 

Je potřeba připravit si přesné informace o tom, co se stalo. Dále rodné číslo, celé jméno a název zdravotní pojišťovny, u které je dotyčný registrován.

Pokud volá na středisko lékař kvůli svému pacientovi, měl by se pokusit předem zjistit či vypočítat, jak velkým množstvím účinné látky se pacient intoxikoval, a zjistit, jakou má tělesnou hmotnost.

Žena na Sokolovsku si udělala smaženici z hub a přiotrávila se

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám