Hlavní obsah

Pod převrácenou brankou v Břeclavi zemřel talentovaný 12letý fotbalista. Město se dušuje, že sportoviště kontroluje

Břeclav

Fotbal miloval a měl všechny předpoklady pro to, aby v něm jednou mohl vyniknout, jeho život však ukončila tragédie. Dvanáctiletý chlapec zemřel ve středu poté, co se na něj na hřišti v Břeclavi převrátila branka. Případ v Břeclavi rezonuje, u hřiště i u školy, kam chodil, vznikla malá pietní místa. A také se řeší, zda nešlo neštěstí zabránit.

Pád branky na BřeclavskuVideo: Milan Vojtek, Novinky

Článek

Tragédie se stala na víceúčelovém sportovním hřišti na sídlišti Na Valtické. Vedení města se na sociálních sítích dostalo pod palbu občanů, kteří pod statusem o smutné události upozorňují na další možná rizika u podobných sportovišť a ptají se, jak je možné, že se branka mohla převrátit.

„Město má ve správě asi tři desítky takových hřišť a probíhají tam pravidelné revize podle zákona,“ řekla mluvčí Břeclavi Ivana Solaříková s tím, že hřiště, kde k tragédii došlo, bylo zatím na žádost policie uzavřeno. „Jsme policistům plně k dispozici při vyšetřování události,“ dodala.

Policejní mluvčí Bohumil Malášek zdůraznil, že vyšetřování případu je na samém začátku. „Ve středu večer jsme byli na místě a provedli jsme neodkladné úkony. Další postup v tuto chvíli nelze komentovat,“ sdělil.

V Břeclavi zemřel chlapec po úrazu na hřišti. Zřejmě na něj spadla branka

Krimi
Foto: Milan Vojtek, Novinky

Spolužáci drželi za svého kamaráda minutu ticha.

Hřiště uvnitř bloku budov bylo už ve čtvrtek zamčené, smutnou událost tu připomínaly hořící svíčky či plyšáci u vchodu na sportoviště. A také povalená branka. „Je to neštěstí, co na to říct. Tohle hřiště bylo pořád plné mladých,“ prohodila jedna z procházejících žen.

V základní škole, kam chlapec chodil, připomínala tragédii hochova fotografie s bílou růží. Mluvčí města uvedla, že ve škole zajistili i psychologické poradenství. „Děti držely minutu ticha a vytvořily i pietní místo. Pedagogové vědí, jak s nimi pracovat, aby byly schopné tu tragickou zprávu vstřebat,“ dodala Solaříková.

Chlapec hrál v místním sportovním klubu, kde byl oceněn i jako nejlepší sportovec roku ve své kategorii. „V klubu jsme se dohodli, že to nebudeme nijak komentovat,“ reagoval předseda organizace.

Foto: Milan Vojtek, Novinky

U hřiště vzniklo improvizované pietní místo.

I když na místo neštěstí letěl v den neštěstí i vrtulník, snaha záchranářů byla marná.

„Na místo jsme poslali pozemní lékařskou posádku i vrtulník, toho chlapce jsme resuscitovali, bohužel zranění byla příliš vážná. Přes veškerou naši snahu se nepodařilo obnovit jeho životní funkce. Na místo jsme poslali i psychologickou pomoc,“ popsala mluvčí záchranářů Michaela Bothová.

Padající fotbalová branka usmrtila sedmiletého chlapce

Evropa

Školy budou kontrolovat branky

V reakci na nešťastnou událost jihomoravský krajský radní pro školství a starosta Vyškova Karel Jurka (ODS) oslovil ve čtvrtek ředitele všech škol zřizovaných krajem s žádostí, aby z preventivních důvodů ověřili, jak jsou zajištěny branky na školních sportovištích.

„Ředitele jsme za kraj kontaktovali, u všech branek by měly být revizní správy k jejich stavu. Nechceme ponechávat nic náhodě. Bude lepší, když raději současný stav ještě ověříme, aby se tragédie nezopakovala,“ řekl Jurka Novinkám.

Na fotbalových hřištích, na nichž působí fotbalové kluby, jsou podle sekretáře Jihomoravského krajského fotbalového svazu Josefa Dvořáčka branky bezpečné. „Každá z branek je certifikovaná. Výrobce je povinen dodat ji tak, aby byla bezpečná, tedy s kotvením. Toto kotvení je nařízeno normou ČSN. Je ale nutné zdůraznit, že jakékoli posouvání či přenášení branek vyžaduje maximální opatrnost. Hrozí velké riziko úrazu,“ uvedl.

Za smrt čtyřletého chlapce, na kterého spadla branka, dostal lékař podmínku

Krimi

Nešlo o první tragédii

Neštěstí, při nichž se na děti převrátily branky a usmrtily je, se v Česku stalo už více. Většinou šlo o nehody při fotbalových trénincích. Některé z těchto tragických událostí se staly ale i v době, kdy bylo dítě ve škole. Za tyto nehody padlo několik podmíněných trestů.

Známý je třeba případ úmrtí 14letého chlapce z Velkých Opatovic na Blanensku z května 2006. Po fotbalovém tréninku musel s kamarády uklidit branku ze hřiště, aby se tam mohla posekat tráva. Při sklápění se ale brána vysmekla, spadla chlapci na hlavu a na místě jej zabila.

O pár dní později zemřel jiný 14letý chlapec v Plzni. Na hřišti na něj spadla házenkářská branka. Utrpěl rozsáhlá poranění hlavy, jimž při převozu do nemocnice podlehl.

V říjnu 2011 zemřel obdobným způsobem při fotbale teprve 13letý chlapec v Lubenci na Lounsku.

Za smrt teprve šestileté dívenky potrestal v únoru 2012 Krajský soud v Jihlavě učitelku mateřské školy v Dolní Cerekvi. Odsoudil ji za ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti. Děvče zabila v roce 2010 padající branka na hřišti, kde byli školáci na vycházce.

Další 14letý chlapec zemřel v srpnu 2015 v Rasoškách na Náchodsku. Chlapec tam s kamarády hrál fotbal. Branka se na něj převrátila, když se na ní houpal. Zemřel na místě.

Na šestiletého chlapce na Slovensku spadla fotbalová branka. Na místě zemřel

Zahraniční

Výběr článků

Načítám