Hlavní obsah

Počkáme, co bude. Část lidí z Troubek evakuaci odmítá

Troubky

Na Troubky na Přerovsku se valí voda. V obci, která je symbolem záplav z roku 1997, byla vyhlášena kvůli extrémnímu ohrožení záplavami evakuace. Mnozí lidé se však rozhodli zůstat ve svých domovech. Počkáme, co bude, říkají. Odejít odmítají.

Na Troubky se valí vodaVideo: Miloslav Hradil, Novinky

Článek

Obavy z velké vody jsou přitom podle starosty Martina Frgala (Troubky 2022) na místě. Prudce se totiž zhoršila situace na horním toku Bečvy.

„V pondělí časně ráno by mělo v Dluhonicích u Přerova protékat bezmála 700 krychlových metrů vody za sekundu. Je to kousek od nás a taková masa vody již může Troubky ohrozit,“ uvedl starosta.

Jeho varování na úrodnou půdu příliš nepadlo. Výzvu k evakuaci, kterou starosta v neděli odpoledne vyhlásil, mnozí lidé ignorovali, mezi nimi i ti, kteří tu již povodně včetně té v roce 1997 zažili.

Lidé na předměstí Opavy odmítli evakuaci, teď volají o pomoc ze stromů a ze střech

Domácí

Obec, v níž žije zhruba dva tisíce obyvatel, zajistila pro občany evakuační autobusy, které je měly přepravit do Přerova a Tovačova, kde byly připraveny ubytovací kapacity. Zájem o jejich využití byl ale minimální.

Do 20. hodiny, kdy odjel poslední autobus, využily tuto možnost jen asi dvě desítky lidí. Skeptický byl starosta už v podvečer, kdy na otázku, zda si myslí, že lidé vyslechnou výzvu, odpověděl: To si úplně nemyslím.

Foto: Petr Horník, Novinky

Obyvatelé obce Troubky se připravují na příchod velké vody. Evakuaci autobusem využilo 22 lidí. Poslední evakuační autobus odjel krátce po 20. hodině do Přerova.

„Já mám pevný barák, postavil jsem si ho vlastníma rukama, tak proč bych měl odejít. Nebojím se vlka nic. Voda asi bude, ale kam bych chodil. Mě nevadí nic, akorát to bláto, Voda projde, odejde,“ řekl Novinkám před místní restaurací Kolárka Jiří Vojtek.

Zahrádka restaurace byla v podvečer plná. „Jak reaguji na výzvu k evakuaci? Nijak. Sedím tu jako každý večer. Nikam se odjet nechystám,“ svěřil se Novinkám jeden ze štamgastů.

Foto: Miloslav Hradil, Novinky

Řeka Bečva u Troubek v neděli v podvečer

Říct své jméno nechtěl nikdo, ale hlasy, které zaznívaly na zahrádce Kolárky, byly výmluvné.

„Mně už voda prošla barákem dvakrát a nespadl. Tak věřím, že nespadne ani potřetí. A když spadne, nic nenadělám. Zůstávám,“ prohlásil starší muž. „My víme, co máme dělat a případně kam utíkat,“ prohodil jeho soused u stolu. „Děti jsme s manželkou poslali k rodině a my důchodci už to nějak musíme zvládnout. Počkáme, co bude,“ doplnil další ze štamgastů.

Dům od domu navečer procházeli dobrovolní hasiči i s policií, na řadě míst však s doporučením neuspěli. „Pokyn k evakuaci bereme na vědomí, ale počkáme, až poteče voda,“ řekl Novinkám jeden z obyvatel ulice Dědina.

Foto: Petr Horník, Novinky

Obyvatelé obce Troubky se připravují na příchod velké vody. Majitel domu tvrdil, že svůj dům neopustí za žádnou cenu.

Někteří lidé odjeli sami vlastními auty. Zejména k příbuzným. „Tyto lidi zatím nemáme spočítané,“ řekl Novinkám troubecký zastupitel Ondřej Švára (Troubky 2022).

Odjet se tak rozhodli například bratři Jiří a Petr, které Novinky zastihly na lavičce naproti místní prodejně Jednoty. „Převládá v nás strach, co by mohlo přijít. Dům jsme zajistili, cennější věci přenesli do patra. Uvidí se, co bude, ale odjíždíme,“ svěřil se čtyřiadvacetiletý Jiří.

I ti, co se nakonec rozhodli v Troubkách i přes hrozbu valící se vody zůstat, se snažili všelijak ochránit svůj majetek. Nábytek, cenné věci, ale i spotřebiče či kola stěhovali z přízemí do patra. Ke vchodům a vjezdům instalovali pytle s pískem. „Jídlo, pití máme. Když bude potřeba, můžeme být na patře třeba týden,“ sdělila Novinkám poblíž obecního úřadu starší žena.

Troubky zažily v minulosti již několik povodní. Nejvíce byly postiženy v roce 1997, kdy se staly doslova symbolem tehdejších ničivých záplav. Vodní živel tu poničil zhruba 150 domů, devět lidí zemřelo.

Přípravy v Troubkách, kde voda v minulosti zabíjela: Val by nás měl chránit, ale jinak moc klidní nejsme

Domácí
Foto: Petr Horník, Novinky

Obyvatelé obce Troubky se připravují na příchod velké vody. Do obce dorazil i agregát na elektřinu.

Foto: Petr Horník, Novinky

Vyklízení místního obchodu a pekárny. Zboží se musí vyndat ze spodních regálů.

Povodně 2024

Českou republiku od víkendu sužovaly vytrvalé deště, který způsobily povodně na velké části území. Nejhorší byla situace na severu Moravy, kde byla překonána i dosud nejničivější povodeň z roku 1997. Sledujte veškeré aktuální dění v on-line reportáži Novinek.

Výběr článků

Načítám