Hlavní obsah

Počet případů černého kašle může být násobně vyšší, míní expert

Ačkoliv podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) evidují letos lékaři rekordních 17 755 případů černého kašle, vedoucí Laboratoře molekulární biologie bakteriálních patogenů z Mikrobiologického ústavu Akademie věd ČR Peter Šebo odhaduje, že případů může být v tuzemské populaci kolem 400 000. Šebo to v úterý uvedl na semináři Iniciativy Sníh věnovaném právě černému kašli.

Foto: Envato Elements

Ilustrační foto

Článek

To, že počty případů černého kašle opakovaně rostou, je běžné. V minulosti byl interval tři až pět let, který se aktuálně prodloužil vlivem epidemie covidu. Společnost se tak méně setkávala s nákazou a nedošlo tak k posílení imunity.

Nejvíce nakažených je mezi mladými od 15 do 19 let, ale nejnebezpečnější je nákaza pro malé děti, které ještě neprodělaly očkování. V ČR se proti černému kašli očkuje tzv. hexavakcínou v devíti týdnech.

Asi dvě procenta dětí, které se s nákazou dostanou do nemocnice, mohou mít podle Šeba trvalé následky, většinou neurologické. V ČR se letos nakazilo 255 dětí do jednoho roku věku. K jejich ochraně může pomoci očkování těhotných, které předají protilátky potomkům.

Vědci a lékaři zahájili unikátní studii o černém kašli. Hledají dobrovolníky

Věda a školy

„Miminko se narodí s mateřskými protilátkami, které ho dva tři měsíce ochrání, než dostane vlastní vakcínu,“ uvedl Šebo s tím, že do začátku současné epidemie se v ČR nechávala očkovat jen jedna těhotná ze sta, zatímco v jiných evropských zemích je to minimálně polovina.

Šebo připomněl, že polovina z dětí, které černému kašli ve světě podlehnou, zemře přímo na zápal plic způsobený černým kašlem, druhá polovina podlehne jiným infekcím, kterými se nakazí kvůli toxinem oslabenému imunitnímu systému.

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) podle praktické lékařky Ludmily Bezdíčkové vytvořilo pořadí rizikových skupin, které by se měly nechat přeočkovat. Na prvním místě v něm figurují právě těhotné, za nimi osoby pečující o nejmenší neočkované kojence, tedy rodinní příslušníci nebo pracovníci porodnic a neonatologických oddělení nemocnic nebo zařízení sociální péče o děti. Další na seznamu jsou lékaři z urgentních příjmů, praktičtí lékaři nebo pracovníci oddělení, kam chodí pacienti s nemocemi dýchacích cest. Po nich jsou na řadě starší 65 let nebo nemocní s astmatem, cukrovkou, poruchami imunity a dalšími nemocemi.

Lidé se mohou proti černému kašli nechat přeočkovat. Za vakcínu, která kombinuje látku proti černému kašli, záškrtu a tetanu, zaplatí zhruba 1000 až 1300 korun.

S černým kašlem zemřela seniorka, počty nemocných dále rostou

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám