Článek
Hygienici očekávali, že hlavní část nemocných bude evidována do konce minulého týdne. "Vzhledem k dlouhé inkubační době to lze ale těžko říct. V současné době se nám ještě nepodařilo zjistit zdroj nákazy. Ještě samozřejmě může pacientů přibývat, ale nepředpokládám, že by to bylo nějaké enormní množství," uvedla Martinková. Stále trvá šetření pracovníků hygieny a Krajské veterinární správy, kteří se snaží najít podezřelé potraviny z hovězího masa a odhalit zdroj nákazy.
Hygienici opětovně vyzývají lidi, kteří jedli tepelně neopracované maso a mají zdravotní potíže, jako jsou bolesti břicha, teplota, únava nebo občasné střevní potíže, aby vyhledali svého praktického lékaře.
Všichni dosud nemocní ve věku 26 až 66 let pocházejí z pěti lokalit Opavska. Léčeni jsou ambulantně. Z celkového počtu nemocných se ve čtyřech případech jedná o výskyt v rámci dvou rodin.
Za posledních pět let bylo v kraji v průměru registrováno jedno onemocnění ročně. Loni jich například na celou Českou republiku připadalo šest. Konzumace syrového masa není podle hygieniků problematická jen kvůli onemocnění tasemnicí, ale i kvůli salmonelóze či kampylobakterióze a dalším onemocněním. Inkubační doba u tasemnice je poměrně dlouhá, a to od osmi do 14 týdnů.