Hlavní obsah

Počet obyvatel Česka klesl, Ukrajinci odcházejí

Aktualizováno

Počet obyvatel České republiky se v prvním čtvrtletí snížil o 41 tisíc na 10,86 milionu. Může za to nižší počet narozených dětí oproti zemřelým i záporné saldo zahraniční migrace. Česko opustilo množství Ukrajinců, kterým skončila dočasná ochrana. V pátek to oznámil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Novinky

Vývoj počtu obyvatel v Česku

Článek

„Počet obyvatel Česka byl na konci prvního čtvrtletí letošního roku o 41 tisíc nižší než na jeho počátku a vrátil se tak zpět pod hranici 10,9 milionu,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

Počet narozených oproti zemřelým byl nižší o 9200 osob, počet vystěhovaných převážil nad přistěhovanými o 31 800 lidí.

Celkem se do zahraničí vystěhovalo přes 62 tisíc osob, což souviselo zejména s tím, že množství Ukrajinců, kteří přišli do ČR kvůli konfliktu ve vlasti, končila platnost dočasné ochrany a nepožádali o její prodloužení.

Porodnost v Česku prudce klesá

Domácí

Počet vystěhovaných tak byl desetkrát větší než v prvním čtvrtletí loňského roku.

K výraznému nárůstu počtu obyvatel asi o 300 000 došlo od roku 2022 po napadení Ukrajiny Ruskem, v reakci na něž v ČR našly útočiště desítky tisíc ukrajinských uprchlíků. Přirozenou výměnou by počet obyvatel dlouhodobě klesal a bez migrace ze zahraničí by země vymírala.

Od ledna do března se narodilo přes 20 tisíc dětí, což je meziročně o 11 procent méně. Za stejné období zemřelo téměř 29 500 lidí, což je meziročně o tisíc lidé méně.

Polovina dětí se narodí mimo manželství

Naposledy se počet obyvatel Česka mezi čtvrtletími snížil v závěru roku 2020. Jednou za deset let přistupuje ČSÚ ke korekci dat na základě sčítání lidu. To je ve výše uvedeném grafu patrné mezi lety 2020 a 2021.

Češi letos za první tři měsíce roku uzavřeli 3200 sňatků, rozvedeno bylo pět tisíc manželství. Mimo manželství se narodilo 47,8 procenta dětí.

Středočeský kraj hodně stárne, přibydou statisíce seniorů

Domácí

Výběr článků

Načítám