Hlavní obsah

Pobyt v nemocnici zkrátí „kulinářská bible“. Pacientům odlehčuje ramen curry i knedlíky

Lidé jedí očima. Při hospitalizaci to platí dvojnásob a uvědomuje si to stále více nemocnic. Letité stravovací postupy proto mění. Svačiny si mohou pacienti vybírat z bufetu, obědy nejsou nevábnou mdlou hmotou a dietní menu se nasazuje střídměji. Resort zdravotnictví chce rozšířit nové standardy a vytváří manuál i s recepturami.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Jídlo v nemocnici plní funkci nejen ukojení základní lidské potřeby, ale v případě nemoci i rychlejší a efektivnější rekonvalescence bez ohledu na příčinu diagnózy,“ zdůrazňuje ředitel Nemocnice Havířov Norbert Schellong.

Lákavý talíř plný barev a živin tam sní pacienti s chutí, nestěžují si ani na výběr jídel. V menu tak nechybí například bramborový knedlík se špenátem, zelené ramen curry a vepřový závitek s chorizem.

„Jednoho dne jsme si řekli, že nemůžeme na jedné straně peskovat pacienta při zhoršení chronických obtíží za jeho životní styl a stravovací návyky, jejichž důsledkem je obezita či naopak podvýživa, a na straně druhé mu poté servírovat jídla s nedostatečným nebo nevhodným výživovým obsahem,“ vysvětluje, proč před lety kompletně překopali zaběhlou stravovací filozofii.

Aby se nestávalo, že výživný, avšak nevábný pokrm, nakonec pacient nechá ležet ladem, zaměřili se na vzhled. A vyplatilo se. „Když pacientovi chutná, sní takřka vše,“ dodává Schellong.

Nově jen pět diet

Podvýživa je u lidí, zvlášť těch starších, čím dál častější. Například takzvanou nespecifickou těžkou proteinovo-energetickou podvýživu v roce 2012 mělo 1700 lidí, o deset let později to bylo už 4600. Vyplývá to ze statistik hrazených zdravotních služeb.

Některé nemocnice proto postupně mění organizaci práce, stravování, systém nákupů potravin i finální přípravy jídel. Na vytvoření moderní „kulinářské bible“ teď pracuje také expertní tým na ministerstvu zdravotnictví.

„Chceme ukázat, že v současných podmínkách existuje prostor, kde můžeme udělat změny ve stravování a nutriční péči, a tím ovlivnit průběh léčby pacientů a zkrátit jejich pobyt v nemocnici. To přinese ve výsledku úspory v celkové zdravotní péči,“ vysvětlila Novinkám Martina Kollerová, vedoucí nutriční terapeutka ve Fakultní Thomayerově nemocnici, která je garantkou projektu.

Od letošního června spustili pilotní projekt pro nejméně 14 nemocnic, ve kterých se nové receptury a postupy budou testovat.

Výběr článků

Načítám