Hlavní obsah

Po silné bouřce spláchla obec na Plzeňsku voda z polí

Stačila půlhodinová průtrž mračen a Dřevec na severním Plzeňsku zaplavila v pondělí odpoledne voda z polí. Silnice skrz vesnici se během chvíle proměnila v řeku. Na místě zasahují hasiči.

Zaplavená obec Dřevec Video: Vladimír Kulhánek/Kožlany

Článek

„Kolem druhé odpoledne přišla bouřka doprovázená lijákem, který trval desítky minut. Za čtvrt hodiny poté se začala do obce valit voda z okolních kopců, kde jsou pole, na nichž roste kukuřice. Po silnici teklo možná patnáct čísel vody s blátem. Na dvou kritických místech se začala rozlévat a zaplavovat domy,“ řekl Novinkám Vladimír Kulhánek, místostarosta Kožlan, pod které Dřevec spadá.

Podle něj je postiženo asi pět objektů. „Hasiči z nich odčerpávají vodu. Všude je spoustu bláta, které je třeba uklidit,“ dodal Kulhánek.

Výstraha se naplnila

Výskyt silné bouřky s velkým úhrnem srážek právě v oblasti Kožlan potvrdila Novinkám Simona Procházková z plzeňského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu. „Spadlo tam odhadem kolem 20 milimetrů vody na čtvereční metr, což odpovídá množství, které jsme udávali ve výstraze,“ doplnila meteoroložka.

V Plzeňském kraji je to již druhý případ za posledních několik dní, kdy blesková povodeň způsobila v obci škodu. Minulou středu se velká voda prohnala Blížejovem na Domažlicku.

Blesková povodeň na Domažlicku. Voda se valila napříč celou obcí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám