Hlavní obsah

Po povodních nemáme elektřinu ani plyn, zní z Mikulovic. Odpadní voda odtéká do řeky

Mikulovice

Šok a hořkost prožívají v posledních dnech obyvatelé Mikulovic na Jesenicku. Velká voda opadla a zůstaly nedozírné škody. Přes 200 tamních lidí zůstává mimo své domovy v náhradním ubytování, obec trpí zlikvidovanou infrastrukturou. Nefunguje čistička odpadních vod, je stržena železniční trať i silnice ve směru na Jeseníky. Situaci v Mikulovicích jsme zmapovali i s kamerou.

Lidé jsou v depresi. Po povodních nemají elektřinu ani plyn. Odpadní voda ze zničené kanalizace odtéká do řekyVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

S místostarostou Mikulovic se potkáváme v Hlucholazské ulici. „Momentálně řešíme naše sítě,“ vysvětluje Jiří Šimík, který stojí u mostu nad Bělou. Ten jako jeden z mála mostů v obci velkou vodu ustál, příjezdová cesta na něj však odplavala.

Právě poničená infrastruktura je zcela zásadním problémem. „Vodovod je zasažen zhruba z padesáti procent, mnohem více kanalizace; a naše čistička je zničena asi z devadesáti procent,“ konstatuje Šimík následky letošní povodně.

Dodávku vody do domácností zkouší obec zajistit různým přemostěním tak, aby alespoň nějaká tekla. Stále je to ale, jak říká místostarosta, voda užitková.

Na dávkách mimořádné pomoci po povodních už stát vyplatil přes 100 milionů

Domácí

„Jde to ale pouze v některých lokalitách,“ upřesňuje. „Co se týče kanalizace, tak ta, jak vidíte, je absolutně porušená. Nějak asi v těch domech funguje, ale teče to do řeky, to si řekněme upřímně,“ ukazuje na řeku Bělou, která strhala břehy i podzemní vedení do hloubky několika metrů.

Foto: Novinky

Povodní Odry začíná nyní pracovat na srovnání říčního koryta, až poté bude možné spravovat cesty a budovat nové sítě.

„Co je největší problém, tak to je elektrická energie a plyn,“ upozornil Šimík s tím, že se rychle ochlazuje a v horách přichází zima mnohem dřív.

60 rodin je mimo domov

Aktuálně v obci probíhá šetření statiků, kteří zkoumají stav zaplavených budov. „Počet lidí, kteří vyžadují, aby se jim zabezpečilo bydlení, je asi 225, jde o 60 rodin,“ upřesnil místostarosta.

Zásadním problémem je ale omezení pohybu do obce a z obce. Voda totiž poničila železniční trať a utrhla několik částí silnice vedoucí do největšího města v okolí, Jeseníku.

Foto: Novinky

V Mikulovicích chybí nejen části domů, ale také pozemků a cest.

„Ten, kdo nemá auto, tak je odkázán na humanitární pomoc, případně rodinné příslušníky. Funguje nějaká solidarita, ale vytipováváme starší lidi a hledáme řešení, ale zatím je to na dobrovolnících. Jiné řešení zatím nemáme,“ přiznal Šimík.

Sami to nezvládnou

Povodeň podle místostarosty předčila záplavy před sedmi a dvaceti lety o sto procent. „Problémy, které vznikly na infrastruktuře, na dopravních tepnách, kanalizaci, vedení plynu a elektřině, se budou odstraňovat složitě a velmi dlouho. Už teď vidíme, jak dlouho bude trvat, než se vyřeší koryto řeky, a až poté můžeme pokládat inženýrské sítě,“ objasnil.

Mikulovice teď budou, stejně jako většina zasažených obcí a měst, potřebovat podle jeho slov hlavně to, aby neustal zájem o dění v těchto místech. „Pomoc sem musí proudit. Obce nejsou schopny tuto situaci vlastními silami vyřešit. To říkám otevřeně. Zima přijde brzy a bez tepla a vody se žije těžko,“ uzavřel Jiří Šimík.

Voda odnesla celé domy

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám