Hlavní obsah

Po povodních nefungují tři čističky. Splašky z Ostravy tečou přímo do řeky, navýší se průtok

Po nedávných ničivých povodních se nepodařilo zatím zprovoznit tři čističky odpadních vod. Nejsložitější situace je v Mikulovicích a v Ostravě, kde tečou splašky přímo do řeky Odry, řekl ve čtvrtek ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Šéf resortu zemědělství Marek Výborný dodal, že obnova poničených toků může trvat až deset let, přednost mají protipovodňová opatření.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Ústřední čistírna odpadních vod v ostravském Přívoze je poničena povodní.

Článek

„Situace není jednoduchá, protože některé čistírny odpadních vod nejsou funkční, protože byly fakticky zničeny povodněmi. Nejsložitější situace je v Mikulovicích na řece Bělá a v Ostravě na Ústřední čistírně odpadních vod. Jinak všechny čistírny v území jak Olomouckého, tak Moravskoslezského kraje, kromě tří, jsou funkční,“ informoval ve čtvrtek na tiskové konferenci ministr Hladík.

Ostravská čistírna, kterou zdevastovala voda, jež místy sahala až do výše šesti metrů a zničila elektrická zařízení, stroje a samotnou technologii, by měla začít mechanicky čistit vodu do konce roku. Do čtyř pěti měsíců by pak mohla být podle Hladíka v plném provozu.

Zatopená Ostrava Přívoz na videu z poloviny záříVideo: Novinky

O peníze z dotačního programu Obnova infrastruktury pro životní prostředí po povodni 2024, v němž jsou podle ministra vyčleněny dvě miliardy korun, si už požádalo 13 subjektů – v celkové výši 1,1 miliardy korun. Sedm z nich už prý má peníze na svých účtech, například zmíněné Mikulovice.

Do Odry v Ostravě tečou splašky. Čistička se má rozjet do konce roku

Domácí

Problém je, že veškeré splašky z Ostravy, jak z domácností, tak průmyslových závodů, tečou nyní rovnou do řeky, což může způsobit ekologickou katastrofu. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ve čtvrtek řekl, že kvůli tomu bude navýšen průtok Odry.

„Abychom zmírnili dopady na řeku Odru samotnou i životní prostředí, tak jsme se dohodli na zajištění dostatečného průtoku v Odře. V Ostravě nebo Bohumíně by neměl klesnout průtok pod přibližně 12 kubických metrů za sekundu, je to přibližně dvojnásobek toho, co tam bývá v době, kdy je sucho. Pokud by bylo potřeba víc, tak to budeme řešit. Je to jediná možná cesta, která je nyní k dispozici,“ osvětlil Výborný.

Výborný také řekl, že obnova povodněmi poničených toků bude trvat až deset let. „Jsou to projekty, které nelze realizovat rychleji,“ přiblížil Výborný s tím, že toky si podobně jako při povodních v roce 1997 vytvořily nová koryta a nebude se to vracet do stavu před letošními povodněmi.

Přednost navíc dostanou opravy protipovodňových opatření. Už letos se v tom podle Výborného proinvestuje 300 milionů korun, další budou v budoucnu následovat. Výborný taktéž řekl, že očekává vybudování přehrady Nové Heřminovy na řece Opavě do roku 2027.

„Můj cíl a ambice jsou, abychom dodrželi termín výstavby přehrady Nové Heřminovy. Termín 2027 musíme dodržet. Řešíme odvolání, která nám tu stavbu brzdí,“ přiblížil ministr.

O přehradě se mluví roky, proti jejímu vzniku se vymezovaly některé organizace i někteří místní. Kdyby stála, mohla lépe ochránit například obce Zátor, Nové Heřminovy, Krnov či Opavu.

S nefunkčními čističkami odpadních vod souvisí i určitá zdravotní rizika. Šéf zdravotnického resortu Vlastimil Válek (TOP 09) proto doporučil, aby lidé „nepili vodu z řek a nekoupali se v nich“. Lidé by také neměli používat vodu ze studní, pokud není zkontrolována hygieniky. Kontroly mohou hygieny provést na žádost zdarma.

Ostravská Nová Ves se vzpamatovává z povodně. K zemi půjde šest objektů

Domácí

Výběr článků

Načítám