Hlavní obsah

Po povodních je stále osm lidí nezvěstných

Kvůli povodním zemřelo pět lidí a osm osob je stále nezvěstných. Po pondělním jednání ústředního krizového štábu to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Následky povodní na Jesenicku na snímku z 20. září 2024

Článek

„Stále je potvrzeno pět obětí a stále se pohřešuje osm lidí. U šesti se předpokládá, že je to v souvislosti s povodní,“ uvedl Rakušan. Hasiči, záchranáři policie a armáda evakuovali 21 488 lidí, z toho 1516 osob bylo zachráněno pomocí vrtulníku.

Hasiči podle ministra řešili přes 25 tisíc událostí. „To je 13 procent toho, co hasiči běžně řeší za celý rok. Neuvěřitelné číslo,“ doplnil Rakušan.

Celkově bylo při záchraně a pomoci zaplaveným nasazeno 1200 hasičů, 1600 dobrovolníků a přes šest set vojáků. Do terénu vyrazilo přes pět set kusů techniky, tedy nákladních aut, bagrů nebo vrtulníků.

Kde řádila voda, volby příliš netáhly. Lidé se věnovali spíše úklidu

Volby

Podle ministra je stále nejhorší situace v Jeseníku. „Na Jesenicku a Šumpersku se obnovují dodávky elektrické sítě a pitné vody,“ uvedl Rakušan. Problémem je podle něj obnova dodávek plynu. Do zaplavených domů se podařilo dopravit okolo osmi tisíc vysoušečů, z toho část byla zapůjčena v zahraničí, například z Chorvatska nebo Ukrajiny.

Volby se podařilo uskutečnit

Podle ministra se v zaplavených obcích přes všechny technické i lidské komplikace podařilo uskutečnit krajské a senátní volby.

„Když jsem ve 14.03 v sobotu dostal zprávu, že se otevřely všechny volební místnosti, tak se mi výrazně ulevilo, protože to dalo za dost našemu argumentu, že odložení voleb by bylo extrémním instrumentem,“ uvedl ministr.

Dodal, že odložení voleb by mohlo být problematické kvůli tomu, že by bylo snadné později napadnout jejich legitimitu.

Ministerstvo vnitra nabídlo poškozeným obcím pomoc s pořádáním voleb a nabídlo, že do volebních komisí mohou zasednout úředníci ze státních úřadů. Také urychlilo vydávání nových občanských průkazů. Toho podle Rakušana využilo 109 lidí, kterým doklady uplavaly.

Na sever Moravy a do Slezska míří pomoc z celé republiky. Cheb daroval tři miliony

Domácí

Výběr článků

Načítám