Hlavní obsah

Po povodni mi zbyly jen tenisky, montérky a blůza. Zpověď seniora z Mikulovic, kterému velká voda sebrala dům

Mikulovice, Široký Brod

František Donbek je jedním z více než 220 mikulovických občanů, kteří se po letošní povodni zatím nemohli vrátit do svých domovů. Penzista z části obce Široký Brod se do svého domku už nevrátí nikdy. Voda mu ho sebrala i se všemi jeho věcmi. O svém osudu se rozpovídal před kamerou Novinek.

Příběh pana Donbeka z Širokého BroduVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

Právě v těchto dnech dokončují statici v Mikulovicích svou práci, rozhodují, které domy půjdou k zemi a jaké půjde zachránit. V obci na česko-polské hranici je ale také řada obyvatel, kterým řeka Bělá domovy vzala.

O svůj domek přišel důchodce František Donbek. „Já jsem bydlel v Širokém Brodě v Mikulovicích. Minulý týden v sobotu mi voda spláchla dům a jediné, co mi zůstalo, byly tenisky, montérky a blůza,“ svěřil se Novinkám.

„Přišel jsem o veškeré doklady od rodného listu, přes výuční, prostě všechno odplavalo do Polska. Nezůstalo mi vůbec nic. Jedině život, a toho si nejvíce cením,“ dodal.

Foto: Marek Tereba, Novinky

V Širokém Brodu bydlí nyní pan Donbek v karavanu, který mu vypůjčila dcera.

Minulý týden se mu povedlo podat žádost o příspěvek v hmotné nouzi a kontaktovat pojišťovnu. „Za ten týden se nic nestalo, nikdo se nezeptal, zda potřebujeme desetikorunu,“ svěřil se.

Jak ale dodává, o peníze mu nejde. „Jsme zásobováni vodou, chlebem a různými potravinami. Všichni se snaží. Je to věc, která se stala a na kterou jsme celkem nebyli připraveni. Nikoho nenapadlo, že to bude taková hrůza,“ řekl Novinkám.

Bydlení poskytli dočasně panu Doubkovi sousedé, stejně jako nějaké oblečení. „Až budou nějaké peníze, tak si prostě zajedeme do města a oblečení nakoupíme. Teď se do Mikulovic nebo Zlatých Hor nedostaneme, cesty jsou zničené,“ řekl.

Čeho se obává, je zima. „Domy jsou mokré, plyn nepůjde nějakou dobu, to samé s vodou,“ zmínil.

Při povodni přišla o vše. Náhradní ubytování jí nabídli jedině bez psa

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám