Hlavní obsah

Po panice v bortícím se party stanu ošetřila nemocnice v Jihlavě přes 30 lidí

Jihlava

Počet lidí, kteří se nechali ošetřit v jihlavské nemocnici po kolapsu party stanu v závěru víkendového festivalu v Jihlavě, se vyšplhal z původních sedmnácti na dvojnásobek. Zranění utrpěli v tlačenici, která vznikla v noci ze soboty na neděli u východu z bortícího se přístřešku, v němž se schovali před deštěm.

Foto: HZS kraje Vysočina, ČTK

Lidé se ve stanu schovávali před bouřkou.

Článek

Záchranáři odvezli z areálu do nemocnice sedm lidí, dva vážně zranění skončili na jednotce intenzivní péče. „Ošetřených bylo víc, záchranáři poskytovali i psychologickou pomoc, na místě byly nějaké panické ataky,“ doplnil mluvčí vysočinské záchranky Petr Janáček.

Kromě sedmi lidí dovezených sanitami se na urgent jihlavské nemocnice bezprostředně dostavilo deset dalších návštěvníků akce.

Statistika pak vzrostla ještě během nedělního odpoledne a večera. „Dodatečně přišlo ještě 17 dalších lidí, vesměs s lehčími zraněními. Z šesti osob, které nakonec celkově zůstaly hospitalizovány, byly čtyři ve věku do 18 let umístěny na dětském oddělení, z nich v jednom případě na jednotce intenzivní péče, ale stav nikoho nebyl vážný. Dva vážně zranění, o nichž jsme již informovali, by podle ošetřujícího lékaře měli být během pondělí přeloženi z jednotky intenzivní péče na standardní pokoje,“ shrnula zřejmě již definitivní výsledky mluvčí jihlavské nemocnice Monika Zachrlová.

Foto: HZS kraje Vysočina, ČTK

Zbořený nafukovací stan z jihlavského hudebního festivalu

Policie je s prací teprve na začátku. „Případ prověřujeme, nikoli vyšetřujeme, jak se někde objevuje. Zjišťujeme, zda někdo nenaplnil skutkovou podstatu obecného ohrožení z nedbalosti,“ zdůraznila policejní mluvčí Dana Čírtková. Na jakékoli závěry je podle ní příliš brzy. „Až policisté provedou všechny úkony, ukáže se, zda to je na vznesení obvinění nebo ne,“ připomněla velmi krátký čas, který od události zatím uplynul.

Střecha nafukovacího party stanu začala v noci ze soboty na neděli klesat pod tíhou vody z intenzivního lijáku, nejspíš v důsledku výpadku elektřiny a přechodu ventilátorů na záložní zdroj. Lidé, jichž ve stanu v ten okamžik bylo několik set, se začali drát k východu. Tlačenice pak vedla k panice a ke zraněním.

„Měla ten stan na obličeji.“ Chaos a zranění při lijáku na festivalu v Jihlavě řeší policie

Krimi
Související témata:

Výběr článků

Načítám