Hlavní obsah

Po druhém kole přijímaček zůstalo bez školy 701 deváťáků

Ve druhém kole přijímaček na střední školy uspělo 89 procent žáků, kteří se hlásili z devátých tříd. Celkem se do ně zapojilo 6293 deváťáků, místo ve škole může ve třetím či dalším kole přijímaček shánět 701 z nich. Většina uchazečů, konkrétně 73 procent, byla přijata na školu, o kterou měla po prvním kole největší zájem. O výsledcích druhého kola informovalo v pátek ministerstvo školství.

Foto: David Taneček, ČTK

Přijímací zkoušky. Ilustrační snímek

Článek

Neúspěšní uchazeči se mohou přihlásit do třetího kola přijímaček, které už neorganizuje Cermat. Přihlášek, tentokrát už jen v papírové verzi, si mohou podat libovolný počet.

Výsledky druhého kola vyvěsili ředitelé škol na svých věstnících a jsou od pátku dostupné na webu dipsy.cz, kde jsou k dohledání volné obory pro třetí kolo. Systém se průběžně aktualizuje, v pátek dopoledne nabízelo volná místa na pět stovek škol.

Celková kapacita volných míst v uplynulém kole činila 15 682, na všechny druhy oborů se hlásilo přes 12 tisíc uchazečů. Mezi nimi i zájemci o víceletá gymnázia nebo třeba žáci z vyšších ročníků středních škol apod.

Většina deváťáků už má jisté místo ve škole, tři čtvrtiny podle hlavní priority

Domácí

„V průměru se o něco hůře podařilo dostat na svůj preferovaný obor uchazečům z Prahy a Karlovarského kraje, zhruba dvou třetinám z nich, a to jak v případě deváťáků, tak v celkovém souhrnu. Úspěšnost uchazečů v Praze byla 76 procent a ve Středočeském kraji 87 procent,“ uvedlo ve své zprávě ministerstvo.

Podle něj byli nejúspěšnější deváťáci, kteří se hlásili na čtyřletá gymnázia. V Praze například bylo přijato 77 procent uchazečů, kteří si gymnázium zapsali jako nejvyšší prioritu.

Z deváťáků, kteří alespoň jednu ze tří přihlášek podali na gymnázium, se na něj dostalo 60 procent a dalších 34 procent bylo přijato na jiný obor.

Třetí kolo od 28. června

Ve druhém kole ovšem byl velký počet volných míst na gymnáziích v soukromém sektoru.

V případě nepřijatých uchazečů z devátých ročníků tvořili největší skupinu ti, kteří se v hlavní prioritě hlásili na jiné maturitní obory, než jsou gymnázia a lycea. konkrétně jich bylo 378; druhou nejsilnější skupinou byli žáci, kteří usilovali o obory s výučním listem (220).

Třetí kolo startuje 28. června, ale je na řediteli školy, jaký termín vypíše. V tomto případě už se nehledí na výsledky ve státních testech, takže se o maturitní obory mohou ucházet i zájemci, kteří jednotnou zkoušku nepodstoupili.

Praha a Středočeši se přetahují, kdo může za nedostatek míst na gymnáziích

Domácí

Informace o podání přihlášky jsou k dohledání na www.prihlaskynastredni.cz. Je zde i ke stažení formulář pro vyplnění přihlášky.

Počet přihlášek je neomezený a už ani nehraje roli prioritizace. Pokud školy budou pořádat přijímací zkoušku, měly by na to uchazeče upozornit sedm dní předem.

Informace o přijetí dostane uchazeč poštou a během sedmi dní by měl potvrdit, že na školu nastoupí. V případě nepřijetí je opět ve hře možnost podání odvolání, jako tomu bylo v předchozích letech.

Před třetím kolem mají také uchazeči možnost obrátit se na koordinátory z krajských úřadů, kteří mohou poskytnout užitečné rady.

Kontakty na konkrétní osoby jsou zveřejněny opět na webu www.prihlaskynastredni.cz pod tlačítkem 3. a další kola.

Za posilování víceletých gymnázií to schytává Praha i od vlastních politiků

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám