Hlavní obsah

Po bouřkách zůstal Český Těšín bez koupaliště. Poničený je i hřbitov

Ve Slezsku stále likvidují značné škody, které zde napáchaly bleskové bouřky. Nejhorší situace je v Českém Těšíně, kde muselo být i uzavřeno vichřicí poničené koupaliště. Popadané stromy tam zničily také 150 hrobů na městském hřbitově. Problémy stále hlásí i Třinec.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Na hřbitově v Českém Těšíně bouře zničila 150 hrobů.

Článek

„Bouřka, která se prohnala Českým Těšínem v sobotu ráno, byla rychlá. Za několik minut ale dokázala nadělat tolik škod, že je město bude odstraňovat dlouho. Škody se teprve sčítají, ale už dnes víme, že budou značné,“ sdělila Novinkám v pondělí po zasedání krizového štábu mluvčí českotěšínské radnice Nataša Cibulková.

Zničených je 150 hrobů

Dodala, že prioritou města je nyní co nejdříve dát do pořádku koupaliště a hřbitov. „Bouře strhla střechu na objektu koupaliště. Museli jsme ho provizorně zakrýt, aby do něj nenapršelo. Oprava se bude řešit, nedokážeme ale odhadnout, kdy bude koupaliště zase otevřeno,“ líčila mluvčí.

Poničen je ve městě i sportovní areál a parčík na ulici Frýdecké či městský hřbitov. „Zde popadané stromy zničily sto padesát hrobů. Zničený je i mostek na ulici Mistřovická. Lidé mají poškozené zahrady i střechy rodinných domů,“ vyjmenovávala Cibulková.

Foto: MÚ Český Těšín

Bouře strhla střechu na objektu českotěšínského koupaliště. Provizorně už je zakryta.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Lidé si chodí prohlížet vichřicí zničený hřbitov v Českém Těšíně.

Bouřka napáchala škody také v okolí těšínské přehrady, kde jeden strom spadl na rybářskou chatu. Pod stromy skončila i celá řada automobilů ve městě.

Podobné problémy mají i obyvatelé Třince, kde také v sobotu ráno řádila blesková vichřice. „Nejhorší situace je v příměstských částech Kanada a Oldřichovice,“ uvedl v pondělí před polednem třinecký mluvčí Stanislav Cieslar.

Technici řeší elektřinu v terénu od středy

Také na některých místech v Českém Těšíně ještě v pondělí stále nefungovala elektřina, i když se energetici snaží dát vše do pořádku. „Technici z poruchových čet ČEZ Distribuce jsou v terénu od středečního večera, kdy se přes Moravskoslezský kraj přehnala první vlna, kromě přestávek na spánek v podstatě nepřetržitě,“ řekl Novinkám v pondělí dopoledne mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Středeční bouřky zasáhly nejvýrazněji právě severovýchod Česka a nejvíce škod napáchaly v pásu od Ostravy přes Havířov a Český Těšín až po Třinec a Jablunkov. Z pátku na sobotu se pak situace v podstatě zopakovala.

„Ty škody byly o něco nižší, ale vichr opět zasáhl především severní úbočí Beskyd, tedy hlavně Českotěšínsko a Třinecko. Všechny poruchy na vysokém napětí jsme odstranili v sobotu a hned jsme začali pracovat na poruchách na nízkém napětí. Těch je opravdu hodně, poslední odběratele by se mělo podařit připojit během pondělí,“ upřesnil Sobol.

V zoo jsou nepřístupné botanické stezky

Následky bouřek se stále odklízí i v Ostravě či Opavě. Například v ostravské zoo zůstávají stále kvůli popadaným stromům pro návštěvníky uzavřeny botanické stezky.

„Hlavní trasa je přístupná, jen Cesta vody, Cesta lesa a Cesta stínu jsou uzavřeny. Areál zoo je veřejnosti otevřený, ale přesto prosíme návštěvníky, aby dbali zvýšené opatrnosti, protože se po zahradě pohybuje technika a stroje. Stále se odklízí popadané a vyvrácené stromy,“ sdělila v pondělí mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

Foto: Aleš Honus

Vítr odnesl velkou část střechy ostravského památkově chráněného Trojhalí.

Dodala, že naštěstí se zvířatům nic nestalo. Část ořezaných větví z popadaných stromů jim nyní slouží jako čerstvý okus.

Bouřky v Ostravě poničily také střechu památkově chráněného Trojhalí Karolina, poničené jsou i oblíbené Komenského sady u řeky Ostravice v centru moravskoslezské metropole.

Bouřky na Moravě lámaly stromy. Voda natekla i do Janáčkova divadla, filharmonikům při koncertě navlhly nástroje

Počasí

Výběr článků

Načítám