Hlavní obsah

Po 14 letech v kómatu zemřel Matěj z Brna. Ve třech letech mu zpackali operaci mandlí

Brno

Minulý týden zemřel sedmnáctiletý Matěj Kocián z Brna. Ve svých třech a půl letech šel jako zcela zdravý hoch na operaci mandlí, domů si ale rodiče odvezli dítě v kómatu. Rodina o něj obětavě celé roky pečovala s vírou, že by se snad jeho stav mohl zlepšit i díky pokroku vědy. Úmrtí syna oznámili Matějovi rodiče na sociální síti Facebook.

Foto: Petr Kozelka, Právo

V roce 2010 šel Matěj Kocián jako zdravý kluk na operaci mandlí do brněnské fakultní nemocnice. Zpět si rodiče odvezli syna v kómatu. Na snímku z roku 2016 vlevo matka Marcela Kociánová a vpravo otec Vítek Kocián.

Článek

„Přátelé, dnes máme pro vás smutnou zprávu. Dne 15. 8. 2024 přešel náš milovaný syn, Matěj Kocián přes duhový most, na druhý břeh. Děkujeme vám všem, kteří jste ho jakýmkoli způsobem podporovali a pomáhali mu na jeho cestě na Zemi,“ stálo ve statusu na sociální síti.

Matěj šel v roce 2010 na banální operaci mandlí do Fakultní nemocnice Brno. Po operaci ale začal krvácet a musel být znovu operován. Skončil ale s poškozeným mozkem. Rodina se pak dlouhé roky soudila s nemocnicí o odškodné.

Nakonec rodině soud v roce 2016 přiřkl desetimilionové odškodné. Podle verdiktu Městského soudu v Brně nemocnice péči o chlapce podcenila a lékaři a sestry nezvládli ani následnou resuscitaci při pooperačních komplikacích.

„Nemocnice řádně nevyhodnotila rizika po operaci, sledování pacienta po výkonu neodpovídalo jeho potřebám, na oddělení byl nedostatek personálu,“ odůvodnila tehdy rozsudek soudkyně Ivana Chlupová. Proti verdiktu se obě strany odvolaly a následovaly měsíce vyjednávání. Po nich se nemocnice s rodinou dohodla na mimosoudním vyrovnání, jehož výši nezveřejnili.

Reportér Novinek měl možnost v roce 2016 navštívit Matěje a jeho rodinu přímo doma. Synovi tam rodiče udělali jednotku intenzivní péče ze sklepa činžovního domu, s bytem hned nad ním jej spojoval i výtah. Matěj potřeboval nepřetržitou péči. Rodiče se bohužel museli často potýkat nejen se synovým postižením, ale i s byrokratickými postupy, neboť péče doma o tak těžce postižené dítě prostě nepasovala do tabulek.

„Kolikrát už nám někdo říkal, proč už to neukončíme, třeba eutanazií. Jenže my vidíme, že se dokázal zlepšit, dává najevo pocity, umí se usmát. A pořád je šance na změnu, třeba kmenové buňky. Před šesti lety to bylo sci-fi, dnes je to nadějný postup. A pokud mu dokážeme zajistit důstojný život, tak se pro něj snažíme dělat to nejlepší,“ řekl tehdy Novinkám Matějův otec Vítek Kocián.

Nela se narodila s těžkým postižením. Přes velký hendikep rodiče nic nevzdali

Dítě a rodina

Výběr článků

Načítám