Hlavní obsah

Plzeňské náměstí čeká proměna. Méně aut, více stromů

Plzeň

Teď plzeňské centrální náměstí Republiky, jedno z největších v Evropě, trochu připomíná kamenné moře, z něhož vystupuje monumentální útes katedrály. A po „březích“ čile jezdí auta a tramvaje. To se možná změní. Tabu už nejsou pěší zóny nebo vysázené stromy.

Plzeň plánuje revitalizaci centrálního náměstí Republiky.Video: Ivan Blažek , Novinky

Článek

Radnice na proměnu skoro tříhektarové plochy vypíše otevřenou architektonickou soutěž, její podmínky, především nastavení mantinelů pro účastníky, budou ve čtvrtek 20. června schvalovat zastupitelé. A je téměř jisté, že materiál dostane zelenou. „V porotě, která bude o návrzích rozhodovat, jsou fundovaní odborníci. Snad nikdo se tedy nemůže domnívat, že by soutěž nějak mohla poškodit město,“ řekl Novinkám náměstek plzeňského primátora Pavel Bosák (piráti).

Foto: Ivan Blažek

Současná podoba plzeňského náměstí

Představitel opozice David Šlouf (ODS) bude pro: „Současná koalice navázala na to, co jsme už rozdělali my. Hlavním cílem bylo zjednodušit průjezd náměstím, snížit počet parkovacích míst a přidat zeleň.“

Mantinely

Architekti přihlášení do soutěže se budou muset mimo jiné popasovat s požadavkem na zlepšení průchodnosti náměstí, kterou nyní ztěžují auta parkující po jeho obvodě, mají navrhnout případnou výsadbu zeleně, pěší zóny na západní straně náměstí, tedy před biskupstvím a hotelem Central, a také v Dřevěné, případně i Dominikánské ulici.

Některé další body: nový mobiliář, informační systém. Mohou zvážit úpravy nebo i odstranění novodobé přístavby u historického domečku veřejných záchodků. A nesmí zapomenout na záměr vybudovat trolejové vedení pro budoucí trolejbusové linky na východní straně náměstí. To vše, za respektování pravidel památkové ochrany i cenového limitu zhruba sto milionů korun.

Foto: Ivan Blažek

Západní strana náměstí s hotelem Central aspiruje na proměnu v pěší zónu.

Jde se do detailů, jako jsou třeba opatření proti vandalům. Nebo proti těm, kteří očůrávají kostel. Což není až tak úsměvné, jak by se mohlo zdát. „Při opravě katedrály se ukázalo, že některé věci vůbec nedrží. A pak se zjistilo, co je ten důvod,“ podotkl biskup Tomáš Holub, jeden z odborníků přizvaných do poroty.

„Od výsledků soutěže očekávám, že se náměstí stane ještě více místem, kde se lidé mohou scházet při různých příležitostech. A že tam bude i intimnější prostor pro setkávání menšího charakteru,“ konstatoval Holub.

Podle Bosáka je nejzásadnější možnost uzavřít vozovku podél západní strany náměstí. „Případně ji zcela eliminovat, plochu v této části scelit,“ upřesnil Bosák. Biskup Holub podotkl: „Tento návrh bychom určitě podpořili.“

Stromy? Možná

Mezi experty nebudou chybět státní i městští památkáři. „Pro mne je zásadní, že se k úpravám náměstí přistupuje komplexně,“ uvedl Karel Zoch, vedoucí památkového odboru magistrátu. „Dokážeme pojmenovat problémy, které tu dnes jsou - třeba přetížení dopravou v kontrastu s poloprázdnou plochou náměstí, kam se lidi kvůli parkujícím autům dostávají jen obtížně,“ dodal. Zeleň nevyloučil. „Musela by ovšem být rozmístěna velmi citlivých způsobem, aby to z hlediska památkové péče nevadilo, aby zůstaly průhledy na zdejší dominanty.“

Foto: Stromy zatím akorát v květináčích. Jestli to bude někdy jinak, závisí hlavně na památkářích

Stromy zatím akorát v květináčích. Jestli to bude někdy jinak, závisí hlavně na památkářích.

Architekti budou mít na přípravu návrhu zhruba čtyři měsíce. Pak porota vybere vítěze a výsledky soutěže musí ještě posvětit zastupitelé. „Příští rok by se mohlo projektovat a v roce 2026 začít s realizací,“ uzavřel náměstek Bosák.

Foto: Ivan Blažek

Rok 2007 – asfalt postupně nahrazovala dlažba.

Náměstí už od revoluce několik revolučních změn zažilo. V roce 2008 nahradila šedivý asfalt rozrastrovaná dlažba z porfyru, o dva roky později přibyly ve třech rozích nepřehlédnutelné kašny s pozlacenými chrliči. Předloni nechal Nadační fond Plzeň sobě umístit na plochu vzrostlé stromy v obřích květináčích a následně uspořádal anketu, ve které se pro trvalé ozelenění náměstí vyjádřilo 97 procent z téměř dvanácti tisíc respondentů.

Dopravní obludárium v centru Plzně má získat lidštější tvář

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám