Hlavní obsah

Plzeňské lesy slouží jako skládka

Plzeň

Černých skládek v plzeňských lesích neubývá, nepomohl ani systém sběrných dvorů. Nejde jen o pytle s odpadky nebo stavební suť, mezi stromy klidně narazíte i na vyřazené kanape nebo almaru.

Foto: SVS města Plzně

„Idylické“ zákoutí v lese u Plzně

Článek

„Situace se vůbec nelepší, je to prakticky stejné jako dřív,“ řekl Novinkám Richard Havelka ze Správy veřejného statku města Plzně. „Nepořádek samozřejmě převažuje kolem silnic, tam, kde se dá vjet do lesa,“ konstatoval Havelka.

Na nejproblematičtějších místech jsou – a to i kvůli neukázněně parkujícím návštěvníkům – nainstalovány závory, nyní jich je už 135. Pro zajímavost: jedna vyjde na patnáct tisíc.

„Jenže se stává, že nám složí nábytek přímo u nich,“ podotkl Havelka. „Teď se hodně objevují části rozebraných vozidel, sběrné dvory je nechtějí brát. Nebo autobaterie. Tu můžete vrátit tam, kde jste ji koupili. Jenže spousta lidí si ji pořídí přes internet a zpátky ji už posílat nebudou. Tak ji odvezou do lesa,“ upozornil Havelka a dodal: „Úklidy nás ročně stojí zbytečně dva až tři miliony korun.“

Případů, kdy se podaří někoho chytit při činu, je minimum. „Třeba před dvěma lety nachytala městská policie chlapíka, jak sype odpady na Valše. Ale to je výjimka,“ uvedl Havelka.

Sběrné dvory v západočeské metropoli sice od místních odebírají zdarma například objemný odpad, ale to neplatí pro obyvatele okolních obcí. Navíc ani Plzeňané v nich nemohou gratis odevzdávat třeba suť, sádrokartony, izolace, azbest. „Celá ekologie je o penězích,“ poznamenal Havelka. „Když budeme chtít, aby bylo čisto, tak musíme udělat lidem nakládání s odpady co nejpříjemnější. Tedy aby měli všechno zadarmo, co nejblíže a pořád, od rána do večera, den co den,“ dodal.

Dalším problémem je běžný nepořádek v plzeňských rekreačních oblastech i parcích. „V letních měsících to graduje. Na základě apelu od vedení města se teď uklízí každou sobotu i neděli, což dříve nebylo,“ upozornil Havelka.

Občané, styďte se. Radnice v Kopřivnici vystavuje odpadky, které lidé vyhodili před dům

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám