Článek
Při kontrole vyšly najevo prohřešky jako nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na nádobí či podlahách. Někde také chyběl přívod teplé vody nebo bylo zaplísněné chladicí zařízení, nebyly dodrženy technologické postupy při výrobě pokrmů a docházelo k postupům ohrožujícím bezpečnost podávaných potravin.
Inspekce musela zakročit u 35 % kontrolovaných podniků. „V řadě případů se jednalo o porušení předpisů svědčící o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací," uvedl Kopřiva.
Za loňský rok inspektoři uzavřeli celkem 144 stravovacích podniků. Nejčastějším důvodem bývá především závažné porušení hygieny potravin. SZPI bude podle mluvčího v kontrolách dál pokračovat tak, aby byla maximálně zajištěna ochrana zdraví spotřebitele.