Hlavní obsah

Musíme dýchat se společností. Vláda schválila zvýšení platů politiků o 6,9 procenta

Aktualizováno

Ministři Fialova kabinetu schválili navýšení platů politiků pro příští rok o 6,9 procenta. Vyšli vstříc návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Pod stůl spadl původní návrh, který měl přidat politikům o téměř 14 procent. Politici tak reagují na rozhodnutí Ústavního soudu z května, který zrušil část zákona, jenž se jejich platů dotýká.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Jednání Poslanecké sněmovny

Článek

„Politici musí dýchat se společností,“ potvrdil schválení úpravy ministr dopravy Martin Kupka.

Platy vrcholných politiků vycházely do loňského roku z takzvané platové základny, která byla součinem průměrné mzdy a zákonného koeficientu 2,5. Konsolidační balíček zavedl jinou konstrukci základny, a to 83,3 procenta základny pro platy soudců, která je součinem průměrné mzdy v národním hospodářství, a zákonného koeficientu 2,822. Do loňského roku pro soudce platil koeficient tři.

Ústavní soud však tuto změnu shodil a místo toho, aby politici vyřešili jen platy soudců, pustili se do úprav i těch svých, které řeší tentýž zákon. Bez schválení nové úpravy by platy nebylo jak stanovovat.

Během středy pak poslanci opozičního hnutí ANO požádali kvůli platům ústavních činitelů o svolání mimořádné schůze Sněmovny a o záměru se „pobavit“. Místo zvýšení platů politikům chtějí, aby se naopak platy „zmrazily“ a částka nezvyšovala.

„V tuto chvíli je to naprosto nepřijatelné,“ uvedla předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová. Zkraje týdne pak předseda hnutí ANO Andrej Babiš předložil Sněmovně návrh na zmrazení platů vrcholných politiků na následujících pět let. Podobný návrh z pera Andreje Babiše leží ve Sněmovně již od roku 2021.

Za 10 let si politici své platy takřka zdvojnásobí

Domácí

Výběr článků

Načítám