Hlavní obsah

Platby za státní pojištěnce se příští rok zvýší, rozhodla vláda

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se na svém středečním jednání shodla na navýšení plateb pro příští rok za státní pojištěnce na 154,6 miliardy korun, meziročně o 3,1 miliardy korun víc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednání vlády, ilustrační foto. Zleva Jan Lipavský, Jozef Síkela, Jana Černochová, Petr Hladík a Zbyněk Stanjura

Článek

Za děti, seniory nebo nezaměstnané bude stát příští rok na zdravotním pojištění platit měsíčně 2127 korun. Nyní jde o 2085 korun. Před deseti lety stát odváděl do veřejného zdravotního pojištění zhruba třetinu.

Vliv na navýšení měl dvouprocentní růst inflace v období od loňského do letošního června. Ministerstvo financí ve svém návrhu, který ve středu vláda projednala, počítá příští rok se 6 057 044 státními pojištěnci.

Celkově tvoří podíl státu na příjmech veřejných pojišťoven necelou třetinu. Letos jsou příjmy plánované na 502,6 miliardy korun. Pojistné zaměstnanců se odvíjí od výše jejich platů. Přímo na zdravotní služby má letos jít 498,3 miliardy korun, z nich asi 281 miliard do lůžkové a 135 miliard do ambulantní péče.

Senátoři umetli cestu pro sloučení zdravotních pojišťoven

Domácí

Pokud se nezpomalí růst výdajů na zdravotní péči, bude v roce 2026 potřebovat veřejné zdravotní pojištění podle jarních výstupů ministerstev financí a zdravotnictví víc než 600 miliard korun. Pojišťovny v takovém případě vyčerpají zůstatky z předchozích let a hrozí pozdní placení.

Letos jsou plánované náklady 510 miliard, zhruba o 7,6 miliardy Kč vyšší než příjmy. Podle modelu, který počítá s vyrovnaným hospodařením, by měly příjmy a výdaje zdravotních pojišťoven v roce 2025 být 520,9 miliardy a v roce 2026 asi 540,7 miliardy korun.

Vznikne Rada vlády pro veřejné zdraví

Vedle toho kabinet ve středu rozhodl o vzniku Rady vlády pro veřejné zdraví, která bude poradním orgánem. Usednout v ní mají zástupci ministerstev školství nebo průmyslu a obchodu, ale také zástupci odborných organizací.

Zabývat by se mohla například národní strategií pro boj s obezitou nebo problematikou energetických nápojů, jež jsou oblíbené u dětí a neprospívají jejich zdraví.

Energy drinky až od 18 let, stejně jako cigarety, navrhují poslanci

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám