Hlavní obsah

Plánovaná gigafactory ovlivnila volby v Dolní Lutyni na Karvinsku

Dolní Lutyně

V Dolní Lutyni na Karvinsku měla vliv na volby do krajského zastupitelstva a do Senátu plánovaná výstavba obří gigafactory. Myslí si to alespoň místní obyvatelé. Továrnu zde chce na 280 hektarech zemědělské půdy postavit jihokorejský Samsung. Obyvatelé stavbu odmítli v referendu a vyzývají stát, ať nabídne investorovi brownfield.

Foto: Pavel Karban

Beseda s obyvateli Dolní Lutyně kvůli stavbě gigafactory

Článek

Občané Dolní Lutyně poslali nyní své hlasy do krajského zastupitelstva hlavně hnutí ANO, získalo zde téměř 47 procent hlasů, na druhém místě zde skončila koalice SPD, Trikolory a PRO s 10,22 procenta. Volební účast zde byla 32,51 procenta, což je téměř stejně jako před čtyřmi lety, kdy k urnám dorazilo 32,31 procenta voličů. Tehdy zde také zvítězilo hnutí ANO, avšak získalo mnohem méně hlasů, a to celkem 32,46 procenta.

„Určitě má gigafactory vliv na náš výsledek voleb. Lidé tady hodně řešili, koho budou do krajského zastupitelstva volit. Ptali se nás, kdo nám pomůže či zajistí, aby obec nezničila výstavba gigafactory. Takže se vůbec nedivím, že u nás tak moc narostla podpora hnutí ANO,“ reagoval pro Novinky za odpůrce továrny zástupce dolnolutyňského spolku Zachovejme Poolší Martin Bohoněk.

Bohoněk: Hejtman z ANO se lidí zastal

Upřesnil, že zcela jistě místní ovlivnil hejtman z ANO Josef Bělica, který dorazil do Dolní Lutyně i na jednu z debat, kde stát místním vysvětloval důležitost stavby pro celý region.

„Seděl zcela vzadu, zůstal na diskusi hodně dlouho. A pak Praze ostře vytýkal arogantní chování směrem k občanům. Také se vyjádřil, že strategického investora v kraji chce a vítá ho, ale že podle něj není lokalita šťastně vybraná a raději by továrnu viděl na brownfieldu než na poli před domy,“ líčil Bohoněk. Podle něj na to Dolnolutyňští ve volbách zareagovali a ANO zde získalo větší podporu než v minulosti.

Foto: Pavel Karban

Druhé veřejné projednání stavby tzv. gigafactory v Dolní Lutyni na Karvinsku

„Hejtman v nich prostě vyvolal naději, že je možné vše ještě zvrátit. To ale vše ukáže až budoucnost. Navíc do plánů podle nás nyní zasáhla ta obří povodeň. Pole pro gigafactory byla celá pod vodou,“ popisoval zástupce spolku s tím, že jejich obec před totálním zaplavením zachránilo nyní více věcí.

„Hlavně to, že v Beskydech pršelo méně než v Jeseníkách, ale také to, že se v Ostravě na řece Odře protrhla hráz. Kdyby tady Odra zatlačila na rozvodněnou Olši, do toho ještě Lutyňka, která protrhla hráz, tak to by byl konec,“ myslí si Bohoněk. Jejich spolek nyní chystá dopis jihokorejskému investorovi, ve kterém ho chce seznámit s dopady současné povodně na území, kde chtějí stavět. „Aby věděli, co se jim strká pod nos. Jde o záplavovou lokalitu.“

Foto: Martin Bohoněk

Dešťová voda zaplavila většinu pozemků pro stavbu gigafactory v Dolní Lutyni.

Foto: Martin Bohoněk

Pole pro stavbu gigafactory byla teď při povodni zcela pod vodou.

Lidé podpořili bohumínského starostu

Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek (STAN) vliv gigafactory na volby v obci příliš nevnímá. „Obecně si myslím, že to asi moc vliv nemělo. Já jsem totiž očekával, že to takto dopadne. Jsme na tom podobně jako téměř celá republika,“ řekl Novinkám.

Podle něj i to, že lidé podpořili starostu Bohumína Petra Víchu do Senátu, tak to se dalo taky čekat. „Stojí za ním dlouhé roky poctivé práce. Je ale pravda, že lidé vědí, že nyní v záležitosti gigafactory jednáme se zástupci vlády s Bohumínem společně a že Petr Vícha s výstavbou továrny v této lokalitě nesouhlasí,“ upozornil ještě starosta.

Foto: CzechInvest

Mapa návrhu gigafactory v Dolní Lutyni

Radnice i odpůrci průmyslového parku v Dolní Lutyni se nyní budou ptát vlády, jak současná povodeň zasáhla do v polovině září představovaných studií, například do té protipovodňové. Podle nich je potřeba vše znovu přepočítat a vyhodnotit. „Třeba nikdy tady nebyla zatopená dálnice D1 a teď se tam voda drží dosud,“ upozornil například Bohoněk.

Samsung chce výrobu elektrických baterií do aut spustit v Dolní Lutyni v roce 2028. Moravskoslezský kraj řeší projednávání aktualizace zásad územního rozvoje pro výstavbu gigafactory, čeká se na výsledky průzkumů SEA a EIA.

Utopená gigafactory. Pozemky v Dolní Lutyni určené pro její stavbu jsou pod vodou

Domácí

Česko je pro nás kriticky důležitým ekonomickým partnerem, říká jihokorejský ministr průmyslu

Ekonomika

Výběr článků

Načítám