Hlavní obsah

Pláč a beznaděj. Lidem v Krnově-Kostelci už docházejí síly, někteří mají domovy zničené potřetí

Krnov-Kostelec

Velké množství zvířeného prachu ve vzduchu, zápach ze všudypřítomných odpadků, zaplavené domy bez elektřiny, pitné vody, tepla a nešťastní lidé. Tak to vypadalo v úterý, po devíti dnech od povodně, v nejvíce poničené části Krnova, Kostelci. Ten má na rozmary počasí opravdu smůlu. Nejen že byl vytopen už v roce 1997, ale navíc tu v roce 2013 řádilo tornádo a lidem odneslo střechy.

Řeka Opava po povodni v Krnově-KostelciVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Dům už vlastně dáváme dohromady potřetí,“ posteskl si čtyřicetiletý Radek Petrek, který s manželkou Janou a dvěma dětmi žije v dolní části krnovského Kostelce, kde je situace v rámci města nejhorší.

„Nejprve nás v roce 1997 zatopila řeka Opava, pak nám tornádo odneslo střechu a teď zase přišla velká voda. Tentokrát však byla povodeň silnější, teď jsme měli v domě tak dva metry, předtím to bylo tak o půl metru méně,“ ukazoval Novinkám, jak dopadl po běsnění živlu jeho domov.

V domě stále nemají pitnou vodu, jen užitkovou, nemohou topit a ani pustit elektřinu. „Jsme odkázáni na pomoc druhých. Pitnou vodu nám vozí z radnice, kamarádi, dobrovolníci z Adry a vojáci. Máme elektrocentrálu i vysoušeč. Elektřinu nebudeme moci spustit, dokud bude rozvaděč zatopený. Bude muset přijít revizní technik a vše zkontrolovat,“ vysvětloval Petrek.

Zaplavené obce bojují s odpadem, musí tvořit provizorní skládky

Domácí
Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Roman Petrek ukazuje svůj dům, který zničila povodeň.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Petrekovým pomáhají v poničeném domě i jejich kamarádi.

Zatopeným rodinám docházejí síly

Jeho manželka místo dlouhých slov už jenom plakala. „Chceme mít zase domov, ale už nemáme sílu, jsme na dně, je to neštěstí a zmar. Už nevíme, jak dál,“ líčila se slzami v očích.

Její muž i kamarádi, kteří rodině celý týden pomáhají, se ji snažili uklidnit. „Ale už jsme fakt na dně, a to nejen fyzicky, ale hlavně psychicky, jsou to nervy,“ zkonstatoval majitel zaplaveného domu.

Elektřinu, teplo a pitnou vodu nemají ani jejich sousedé. Lépe jsou na tom v Kostelci majitelé domů, které leží výše na kopci, a ne dole u řeky. Tam nyní stojí stany s pomocí, jsou zde k dispozici i mobilní sprchy a toalety.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

U řeky Opavy jsou v Kostelci stany, mobilní sprchy a toalety.

Totálně pod vodou skončil i místní autoservis či penzion Plaváček s restaurací. I zde v roce 1997 řeka řádila a i tyto objekty poškodilo v roce 2013 tornádo. „Než se to tady dá znovu do pořádku, tak to bude možná za rok, za dva. Netušíme. Všichni pomáháme, co můžeme,“ konstatovali místní lidé.

Chybí technika na odvoz odpadu a oklepávání omítek

Místním lidem chybí nejen elektřina, teplo a pitná voda, ale také technika. „Všichni potřebují vysoušeče, někdo je už má. Potřebujeme ale také techniku jako nakladače, aby se odvezl ten vynesený podmáčený odpad z domu a penzionu. Vidíte, jak to tady na dvoře vypadá, jako na skládce,“ vysvětloval zeť majitele penzionu Plaváček.

„Všichni nám pomáhají, moc jim děkujeme. Ale kde má člověk každé ráno vzít tu sílu pokračovat v té práci? Přiznávám, že nás přepadá beznaděj, raději nebýt,“ zkonstatovala žena, která seděla kvůli vířícímu prachu u řeky v respirátoru a sledovala odvoz nahromaděného odpadu. „Celý můj život odvezli,“ otočila se a šla pryč.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Na dvoře zaplaveného penzionu Plaváček je velké množství odpadu vyneseného z objektu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Na budově zaplaveného autoservisu je ryska z minulé povodně. Letos voda vystoupala mnohem výš.

Dobrovolníci z Adry redakci potvrdili, že o místní je postaráno, co se týká zásob pitné vody, potravin i elektrocentrál.

„Mají také pomoc od našich dobrovolníků, například o víkendu jich v Krnově pracovalo 130. Co ale teď nejvíce budou lidé potřebovat, je ta technika, ať už vysoušeče, ale také zařízení na oklepávání omítek a také pracovníky, kteří to umějí. A lidi, kteří budou odvážet ty hromady suti a odpadu na kolečkách, ale i nákladními auty,“ sdělila za Adru koordinátorka pomoci v Kostelci Michaela Šrubařová.

Pitná voda a teplo nejsou zatím v celém Krnově

Mluvčí Krnova Dita Círová uvedla, že elektřina je ve městě postupně zapojována. „Většina našich obyvatel už elektřinu má, avšak jsou části, jako Kostelec, Chomýž a Krásné Loučky, kde je to problém. Jsou to nejpostiženější části města,“ řekla Círová a podotkla, že navíc je celé město stále bez pitné vody.

„Zatím je všude jen užitková voda. Nesmí se používat ani po převaření. Řeší se to. Po městě máme cisterny a barely s pitnou vodou, rozvážejí se balené vody. Problémem zůstává i zajištění tepla a teplé vody. Máme informace, že Veolia chystá náhradní teplárnu v objektu bývalé kotelny pod Cvilínem,“ shrnula krnovská mluvčí.

Hasiče v Krnově uvěznila na střeše cisterny voda, zachraňovali je vrtulníkem

Krimi

Ve zdevastovaném Krnově neztrácejí humor: Nic tu nefunguje, ale platby z účtu odcházejí

Domácí

Výběr článků

Načítám