Hlavní obsah

Pitnou vodu v Ostravě nově hlídá systém, který používají před teroristy jaderné elektrárny

Ostrava

Unikátní technologii k ochraně pitné vody v Ostravě zvolily Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK). Ke zvýšení ostrahy vodárenských věží nově využívají prostorovou ochranu Lidar. Tento způsob zabezpečení před teroristy používají v Česku například jaderné elektrárny či letiště.

Lidar hlídá ostravskou vodárnuVideo: Denisa Doležalová, Novinky

Článek

„Jako všichni, tak i my si v dnešní době uvědomujeme, že jsou zvýšená bezpečnostní rizika, takže investujeme jednak do kybernetické bezpečnosti, ale i do fyzické ochrany našich objektů. Vždyť jsme poskytovatelé jedné z nejdůležitějších veřejných služeb v Ostravě, což je distribuce pitné vody a její odkanalizování,“ vysvětlil důvod zavedení Lidaru na ochranu vodojemů ředitel OVAK Petr Konečný.

Doplnil, že zatím jde pilotní projekt za pět milionů korun, který spustili ve svém největším areálu s vodojemy v Ostravě-Muglinově. Pokud se však systém osvědčí, tak je firma rozhodnuta ho zavést i ve svých dalších areálech. Součástí této investice bylo i doplnění systému statických, tak otočných kamer.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lidar spustí na dispečinku alarm. Systém na obrazovce je jako počítačová hra v 3D prostředí

Do areálu zavítala liška, zajíc i srna

„Lidar je zařízení, které využívá laserové paprsky, tedy světlo, kterými zvládne scanovat blízké a vzdálené objekty a povrch okolí. Příslušný software vypočítává vzdálenosti objektů od sebe nebo v určeném směru a používá je pro vytvoření digitální trojrozměrné prezentace, kterou zobrazuje v 3D modelu daného areálu. Jakmile se v areálu objeví nebo začne pohybovat objekt, který není zaveden do systému, tak se spustí alarm,“ vysvětloval vedoucí provozu centrálního dispečinku Jan Baštínský.

Operátor na dispečinku tak může okamžitě zareagovat, zhodnotit přes kameru pohyb narušitele po areálu a přivolat policejní hlídku či bezpečnostní agenturu.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Lidar spustil alarm, operátor volá bezpečnostní hlídku, aby zajistila narušitele

„Na obrazovce operátora se vše jeví jako 3D obraz počítačové hry, která umožňuje i virtuálně označit osobu, která má vstup do areálu povolen,“ upozornil Baštínský s tím, že díky Lidaru už například zjistili, že měli v areálu nejen ptáky a zajíce, ale také srny a lišku.

Hlídaný je i prostor nad vodojemy

„Nejsme první ve světě ani v republice, kdo tuto technologii používá, mají je v Česku jaderné elektrárny a letiště, rozšiřuje se i v autonomním řízení vozidel. Ale pro využití civilnějších objektů, jako jsou vodárny, jsme u nás mezi prvními,“ upozornil Konečný s tím, že Lidar hlídá i prostor nad vodárenskými věžemi. Více však k tomu prozradit nechtěl.

Ostravské vodárny a kanalizace zásobují obyvatele moravskoslezské metropole pitnou vodou z veřejné vodovodní sítě o délce 1063 kilometrů. Součástí této sítě je i 14 areálů vodojemů nadzemních, zemních a věžových, o celkové kapacitě až 37 tisíc metrů krychlových.

Senzory a nanoradary vyvíjené v Brně zvýší bezpečnost provozu nákladních aut a autobusů

Věda a školy

Výběr článků

Načítám