Hlavní obsah

Piráty z vlády nikdo nevyhazuje, zní unisono od lídrů Spolu

Aktualizováno

Piráty nikdo z vlády nevyhodil a nevyhazuje, uvedl v úterý odpoledne na tiskové konferenci premiér Petr Fiala (ODS). Navrhl podle svých slov jedinou věc, a to odvolání místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše kvůli nezvládnuté digitalizaci. Že nejde o vyhazov Pirátů z vlády, zaznělo také od ostatních lídrů Spolu.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Petr Fiala a Ivan Bartoš

Článek

„Ivan Bartoš nebyl dlouhodobě schopen zvládnout manažersky klíčový problém a klíčovou věc, to je digitalizace stavebního řízení,“ řekl Fiala. Analýza stavebního řízení, se kterou se politici seznámili minulý týden, byla podle premiéra zdrcující. Na digitalizaci si podle premiéra stěžují stavebníci i obce.

Fiala několikrát zopakoval, že návrh na odvolání Bartoše neznamená konec Pirátů v koalici. „Situace je formálně velmi jasná. Já jsem požádal pana prezidenta o odvolání Ivana Bartoše z funkce člena vlády, tedy udělám ten krok v nejbližších hodinách. Obrátím se na Českou pirátskou stranu, aby nominovala nového člověka na pozici ministra pro místní rozvoj. To je stávající stav, nic dalšího se neděje,“ popsal Fiala.

Další postup je tak podle něj na Pirátech, Fiala má ale podle svých slov spíše informace, že Piráti nebudou ve vládě pokračovat. Premiér chce na středeční vládě pověřit ministra dopravy Martina Kupku, aby vedl pracovní skupinu, která začne digitalizaci stavebního řízení okamžitě spravovat.

Místo řešení přišel Bartoš na schůzku s Fialou se seznamem požadavků. Obratem skončil

Domácí

„Žádnou koaliční smlouvu jsme nevypověděli,“ dodal premiér.

Rozhodnutí o odvolání Bartoše podle něj nebylo bleskem z čistého nebe, o problémech s digitalizací stavebního řízení se hovoří dlouhé měsíce. „Několikrát jsem dával najevo Ivanu Bartošovi i v osobních rozhovorech, že ten problém je velký, že ho nezvládá, chtěl jsem jasné termíny a řešení, nic z toho se nestalo,“ popsal Fiala.

„Vždy jsem hájil všechny kolegy z vlády, loajálně jsem se snažil každou situaci ve vládě řešit tak, abychom ukazovali, že pracujeme jako tým a že ty věci řešíme ve prospěch občanů,“ přiblížil premiér.

„U digitalizace stavebního řízení bych nemohl zítra přijít před veřejnost a říct: Dokážeme to, spravíme to, bude to fungovat, kdybych neudělal to rozhodnutí, jaké jsem udělal,“ dodal s tím, že lidsky to pro něj není důležité a má Ivana Bartoše rád a váží si ho jako člověka.

„Nevykonával bych dobře svoji funkci, kdybych neudělal krok, který jsem udělal,“ doplnil premiér.

Bylo to připravené delší dobu, tvrdí Michálek o odvolání Bartoše

Domácí

Že nemá jít o vyhazov strany, jak o něm mluvili Piráti, uvedl i předseda KDU-ČSL a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka. „Bylo řečeno, že s prací ministrů Lipavského a Šalomouna je spokojenost,“ řekl předseda lidovců.

O Bartošovi prohlásil: „Lidsky je mi to velmi líto, ale z hlediska manažerského a politického přístupu a zodpovědnosti neměl pan premiér moc jiné řešení,“ uvedl Jurečka.

Doplnila ho i předsedkyně Sněmovny a zároveň TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Před malou chvílí jsme jednali i s Ivanem Bartošem. Zopakovali jsme mu, že výměna ministra pro místní rozvoj opravdu neznamená vyhození Pirátů z vlády. Tato interpretace neobstojí,“ uvedla Pekarová Adamová.

„Naším cílem je, abychom zabránili dalším ekonomickým škodám, aby digitalizace fungovala. Nabízíme svoji expertizu a pomoc,“ řekla Pekarová Adamová.

Je to cynický tanec na hrobě Pirátů, prohlásila Schillerová

Domácí

Výběr článků

Načítám