Hlavní obsah

Nic se nemění a makáme dál, řekl Bartoš k setrvání Pirátů ve vládě. Nové vedení ale může kurz změnit

Aktualizováno

Odchod Pirátů z vlády není na stole, makáme dál. Po jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) to řekl končící předseda strany a vicepremiér Ivan Bartoš. Diskutovali o tom, v čem by vláda měla zabrat a jak doručit splnění svých slibů lidem. Nespojoval jsem krajské volby s účastí ve vládě, dodal. Nové vedení, které by si Piráti měli zvolit 9. listopadu, ale může mít jiný názor a vyvolat hlasování o odchodu z kabinetu.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Zprava ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a premiér Petr Fiala (ODS) na zasedání celostátního fóra České pirátské strany, 13. ledna 2024, Brno

Článek

„Na koaliční smlouvě se nic nemění. Máme společné cíle, kde jsou priority jak vládní, tak pirátské, a makáme dál,“ prohlásil před jednáním s premiérem končící šéf Pirátů Bartoš.

„Bavili jsme hodně o prioritách této vlády směrem k občanům. Jakým způsobem nakládat s modernizačním fondem, tak aby ty peníze šly skutečně lidem a snižovaly jejich náklady. Témat bylo hodně, myslím, že jsme našli shodu. Bavili jsme se o postupu v digitalizaci a o tom, že musíme pořádně zabrat,“ přiblížil Bartoš průběh jednání a diskuse nad věcmi, kterým by se měla vláda více věnovat.

Podle Bartoše chybí totiž kabinetu splnit řadu slibů, které voličům vládní strany daly. Konkrétně Bartoš zmínil například otázku dostupného bydlení a výstavby, na což sám jako ministr pro místní rozvoj žádá v rozpočtu na příští rok více financí. Bartoš a jeho resort se také poslední týdny potýkají s problémy v digitalizaci stavebního řízení. Bartoš kvůli problémům se systémem stavebního řízení čelil výzvám k odstoupení z funkce.

Nové vedení může kurz změnit

Zevnitř Pirátů zaznívají opakovaně hlasy, že by Piráti měli odejít z vlády. Například bývalý europoslanec Marcel Kolaja má dlouhodobě za to, že vládní angažmá Piráty poškozuje, což se podepisuje na špatných volebních výsledcích. Upozornil, že nové vedení, které by si Piráti měli zvolit 9. listopadu, může vyvolat hlasování o odchodu z vlády, byť nyní Bartoš tvrdí, že to není na stole.

Lipavský: Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum

Domácí

„Piráti rozhodli o vstupu do vlády hlasováním, a bylo to kolem 80 procent. Samozřejmě v Pirátské straně jsou stále lidé, kteří si myslí, že vládní angažmá nebylo tím správným krokem Pirátů. Myslím si, že politik má dělat věci, které jsou správné, ne z pohledu politiky výhodné a my jsme slíbili, že lidem dodáme nějakou hodnotu, reálný výsledek. Výsledky ve vládě máme, byť se nám to asi nedaří komunikovat našim voličům,“ reagoval v úterý Bartoš.

Domnívá se, že skupinu uvnitř strany volající po odchodu z vlády se příliš nemění, a tedy že vlivem špatných volebních výsledků se příliš nerozrostla.

„Myslím si, že názorová skupina je víceméně stejná. Z pohledu politologického máme zodpovědnost vůči lidem. Pokud by mělo být nějaké takové rozhodnutí (odchod z vlády), tak by to muselo být rozhodnutí celostátního fóra. Strana se musí konsolidovat. Dvoje volby po sobě se špatným výsledkem jsou vzkaz do Pirátské strany - dělejte věci jinak,“ míní Bartoš s tím, že strana potřebuje restart.

O tom, že strana musí začít fungovat jinak, je přesvědčený i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Piráti se musí zbavit komoušů a ultralevičáků. A vypnout fórum. Není možné, aby členská základna progresivní a liberální strany nebyla schopna přistoupit na jakékoli reformy,“ prohlásil.

Předsednictvo Pirátů v čele s Ivanem Bartošem se v neděli večer rozhodlo rezignovat v reakci na volební debakl v krajských volbách, kde strana přišla o 96 mandátů na krajských úřadech, získala pouze tři. Nové vedení si budou straníci vybírat 9. listopadu. Od té doby se spekulovalo tom, zda Piráti zůstanou součástí vlády, mají v ní tři ministry. Bartoš to nyní označil za „facku“ pro svou stranu, ale také celou vládní koalici, kterou převálcovalo v krajských volbách opoziční ANO.

„Máme za sebou krajské volby, Piráti tam dostali velký políček, ale i strany vládní koalice tam neuspěly. Dominance ANO v regionech je obrovská, stejně tak komunistů pod značkou Stačilo! či extremistů SPD. Jsem přesvědčen, že v rámci vlády musíme přidat tak, abychom se tu v dalších sněmovních volbách nedívali na to, jak Andrej Babiš s ANO sestavuje vládu s SPD či komunisty. Myslím si, že si to ta země nezaslouží,“ uvedl.

Piráti hledají superstar

Domácí

Výběr článků

Načítám