Hlavní obsah

Piráti ve vládě končí. Bartoš vyzve Lipavského a Šalomouna k demisi

Piráti nebudou navrhovat za Ivana Bartoše náhradníka do čela ministerstva pro místní rozvoj. Piráti skončí ve vládě jako celek, řekl v Interview na České televizi končící předseda strany Bartoš. Odvoláním předsedy koaliční strany k tomu dal podle něj premiér Petr Fiala (ODS) jasný popud.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Ivan Bartoš a Jan Lipavský na jednání Poslanecké sněmovny 19. března 2024 v Praze

Článek

Petr Fiala v úterý při oznamování svého rozhodnutí odvolat Bartoše z vlády zdůraznil, že je spokojen s prací dalších pirátských ministrů - zahraničí Jana Lipavského a legislativy Michala Šalomouna - a chce vyměnit pouze Bartoše. Piráti to ale chápou jako „vykopnutí“ z kabinetu.

„Předpokládám, že Piráti v této vládě končí,“ zdůraznil Bartoš.

„Bavili jsme jak s Janem Lipavským, tak i Michalem Šalomounem, vnímají to stejně. Pokud premiér řekne předsedovi koaliční strany končíš, tak je to vzkaz Pirátům, končíte. Je to vykopnutí Pirátů z vlády. Pokud jdou Piráti z vlády, tak kluci jdou s námi,“ přiblížil v České televizi.

Bylo to připravené delší dobu, tvrdí Michálek o odvolání Bartoše

Domácí

Ani jeden ze jmenovaných ministrů mu nicméně výslovně neřekl, že hodlá demisi sám podat. „To nenastalo, ale budeme končit ve vládě jako celek,“ reagoval na přímý dotaz, zda chtějí Lipavský se Šalomounem končit. Bartoš současně potvrdil, že je k tomu vyzve na nejbližším jednání klubu.

Prezident Petr Pavel se ale nechal slyšet, že zejména výměna ministra zahraničí by nebyla teď šťastná.

Bartoš také nepočítá s tím, že by do čela resortu pro místní rozvoj za Piráty navrhovali někoho jiného ze svých řad. Na středeční vládě ale ještě Bartoš sedět bude.

„Kdyby se postupovalo podle standardních rozumných pravidel, a ne tak, jak to udělal Petr Fiala, tak se setkáme, řekne se plán a dá se bavit o nějakém aranžmá,“ řekl Bartoš. To, že mu premiér zavolal půl hodiny předtím, než oznámil médiím, že navrhne prezidentu republiky jeho odvolání, je podle něj ale nepřijatelné.

Na tiskové konferenci odpoledne Piráti také ostře zaútočili na členy ODS. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že ministr Zbyněk Stanjura, poslanec Jan Skopeček a hejtman Martin Kuba tlačili na premiéra, aby Bartoše odvolal, jinak údajně skončí sám. To ale všichni jmenovaní odmítli.

„Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila. Rozhodl jsem se sám, poslední kapkou pro mě bylo setkání s Ivanem Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení,“ uvedl Fiala.

Bartoš, který stál na brífinku vedle Michálka, na dotaz, zda takové informace také má, řekl, že přímo nikoliv a zaznělo to od Michálka, nikoliv od něj.

Fiala: O Bartošovi jsem rozhodl sám, jeho neschopnost byla poslední kapkou

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám