Hlavní obsah

Piráti si odhlasovali konec ve vládě

Aktualizováno

Piráti si na svém fóru odhlasovali, že odejdou z vlády. Strana o tom informovala v pondělí večer na síti X. Hlasování probíhalo od pátečních 8 do pondělních 20 hodin. Pro odchod z kabinetu premiéra Petra Fialy (ODS) se vyslovilo 709 z 894 hlasujících členů strany. Celkem mají Piráti necelých 1200 členů.

Foto: ČTK

Tisková konference Pirátské strany

Článek

„Piráti podpořili odstoupení strany od koaliční smlouvy z důvodu podstatného porušení smluvních podmínek premiérem Petrem Fialou. Pro bylo 709 z 894 členů Pirátů, kteří se zúčastnili internetového hlasování. Podporu návrhu tak vyjádřilo 79,3 procent hlasujících. Pirátští ministři Jan Lipavský a Michal Šalomoun podají demisi v úterý 1. října,“ napsali Piráti na síti X.

Bartoš: Premiér porušil vše

„Premiér porušil vše, co o podobných situacích stálo v koaliční smlouvě. V takové situaci není možné setrvávat ve vládě, což nyní potvrdila i členská základna Pirátů. V reakci na to přijme zítra (v úterý) náš poslanecký klub oficiální usnesení směřující k demisi zbývajících ministrů za Piráty,“ uvedl Ivan Bartoš v následné tiskové zprávě.

„Myslím, že po necelém týdnu dohadů už chtějí občané hlavně slyšet, jak budeme řešit jejich problémy. A na to se musíme soustředit - na práci, co je před námi. Na pirátských prioritách, které se propsaly i do programového prohlášení celé vlády, se samozřejmě v opozici nic nemění,“ dodal s tím, že Piráti hodlají být „tvrdou, ale konstruktivní a férovou opozicí“.

TOP 09 má připravenou náhradu za Lipavského

Domácí

Od části členské základny zaznívaly hlasy, že by Piráti měli odejít z kabinetu, opakovaně už v minulosti. Změnu v myšlení straníků způsobila až série prohraných voleb, naposledy těch krajských a senátních, a rozhodnutí premiéra Fialy z minulého pondělí odvolat z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Piráti návrh na odvolání jejich končícího předsedy z vlády považují za vyhazov a iniciovali tak stranické hlasování.

Bartoš po pondělním setkáním s prezidentem Petrem Pavlem přiblížil, že hlava státu je připravena akceptovat jeho návrh na odvolání. Premiér Fiala následně v pondělí večer oznámil, že Pavel již tak učinil a řízení resortu dočasně převezme vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Demise Lipavského a Šalomouna

V úterý tak podají demisi i pirátští ministři zahraničí Jan Lipavský a ministr pro legislativu Michal Šalomoun.

Lipavský už minulý týden ze své pracovní cesty v USA avizoval, že jeho odchod z kabinetu bude spojen pravděpodobně i s vystoupením ze strany. Spekuluje se tak, že by ve vládě mohl zůstat jako nestraník za Spolu. Fiala se s Lipavským setkal v pondělí, aby řešili, jak to do budoucna bude.

Lídři koaličních stran v pondělí po setkání s prezidentem Petrem Pavlem by byli za to, aby Lipavský v čele resortu zahraničí pokračoval jako nestraník. O případném stranickém tričku hovořit nechtěli. V případě, že se Lipavský rozhodne ve vládě nepokračovat, má TOP 09 podle své předsedkyně Markéty Pekarové Adamové připravené náhradníky. „Netajíme se tím, že zahraniční politika je pro nás jednou z priorit,“ řekla v pondělí.

Premiér Fiala v pondělí večer řekl, že si dovede představit, že by Lipavský v kabinetu dál fungoval jako nestraník. „Viděl bych v tom výhodu pro vládu a Českou republiku jako takovou,“ přiblížil s tím, že s Lipavským hodlá jednat poté, co podá demisi.

Většina 104 hlasů

Vládní koalice bude mít bez čtveřice pirátských poslanců ve Sněmovně stále bezpečnou většinou 104 hlasů. Fiala o víkendu uvedl, že jasno o podobě rekonstruované vlády by chtěl mít do dvou týdnů.

Bartošův resort si chce nárokovat koaliční hnutí STAN, které v parlamentních volbách v roce 2021 kandidovalo společně s Piráty. Pozice ministra pro legislativu se zřejmě zruší, jasno není pak v tom, zda některý z ministrů získá pozici vicepremiéra pro digitalizaci, kterou držel Bartoš.

STAN chce uvolněné Bartošovo ministerstvo, otazník zůstává u Lipavského

Domácí

Výběr článků

Načítám