Hlavní obsah

Piráti si odhlasovali konec otevřených diskusí na internetu

Už nebudou prát špinavé prádlo na veřejnosti. Pirátská strana v internetovém referendu rozhodla o uzavření svého diskusního fóra. Již nyní není řada debatních rubrik k vidění a sledovat postoje diskutérů mohou jen registrovaní příznivci a členové strany. Schválené opatření však může být v rozporu se stanovami strany. Na řešení mají Piráti půl roku.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Všichni pirátští poslanci na tiskové konferenci ve Sněmovně

Článek

O výsledku referenda jako první informoval Deník N, podle nějž o návrhu hlasovalo 456 Pirátů a pro jich bylo 296.

Změny potvrdila Novinkám a Právu mluvčí strany Lucie Švehlíková. „Piráti schválili reformu zobrazování internetového fóra a interních komunikačních platforem. Na jednání strany tak fakticky bude mít přístup jen člen či registrovaný příznivec strany, jako host má přístup na jednání strany registrovaný příznivec či blízký spolupracovník strany, pokud není jednání uzavřené,“ popsala.

Dodala, že i nadále bude strana komunikovat s veřejností na jiných internetových platformách a na osobních setkáních.

Netrvalo dlouho a Piráti už začali ve Sněmovně vládu zlobit

Domácí

Pirátské fórum bylo ojedinělým projektem mezi politickými stranami a bylo symbolem pirátské transparentnosti. Jenže postupně rostly řady těch, kteří s ním nesouhlasili, protože na něm občas docházelo k veřejným roztržkám a trapným situacím. Po vypnutí veřejných debat volal například někdejší pirát, ministr zahraničí Jan Lipavský.

Bude to stát spoustu sil

Co však má straně v očích veřejnosti pomoci, komplikuje život administrátorům.

„To bych taky rád věděl, jaké všechny podrobnosti to obnáší. Strana si odhlasovala, že do šesti měsíců se mají zavřít diskusní prostory strany. Jsou nějaké povinnosti, které říkají, že zápisy a rozhodnutí se mají zveřejňovat, což se doteď dělo právě na fóru. Takže budeme muset technicky řešit, kde jinde to budeme zveřejňovat. Vyvolává to spoustu dalších otázek a nejasností a ta implementace nás bude stát spoustu sil,“ řekl Novinkám a Právu šéf administrativního odboru strany Vojtěch Pikal.

Po vypnutí diskusního fóra volala řada významných členů strany. Například podle někdejšího hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka se stalo přežitkem. „Fórum mělo velký smysl před 15 lety a pomohlo nám dostat se tam, kde Piráti jsou. Ale politická kultura i marketing se obrovsky změnily a teď je pirátské fórum archaické stejně, jako vypadá jeho grafický vzhled,“ řekl před časem.

Lipavský: Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum

Domácí

Související články

Volby by drtivě vyhrálo ANO. Piráti padají

Sněmovní volby by v říjnu jednoznačně vyhrálo nynější nejsilnější opoziční hnutí ANO s 32,1 procenta a s náskokem takřka 18 procent na druhou ODS. Do Sněmovny...

Výběr článků

Načítám