Hlavní obsah

Komunistický prokurátor Stříž se měl po volbách pakovat. Podrželi ho ale Piráti

Výměně nejvyššího státního zástupce Igora Stříže Piráti sice bránili, ale jen aby zamezili nekontrolovaným změnám ve vedení úřadu, řekl Novinkám šéf jejich poslaneckého klubu Jakub Michálek. Jenže koalice pozměnila zákon o státním zastupitelství, který odvolání šéfa žalobců bez udání jasných důvodů znemožňuje. A podle ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) nyní pro Střížovo odvolání jakékoli zákonem dané důvody chybí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž

Článek

Nový zákon o státním zastupitelství nabyl účinnosti v červenci. Podle ministra zavedl kromě jiného také mnohem složitější možnost odvolávání nejvyššího žalobce. Střížův případný předčasný konec tak prý záleží jen na něm samotném. „Je to otázka na pana Stříže. Já neplánuji podávat návrh na jeho odvolání a nemám pro to ani žádné zákonné důvody,“ řekl v úterý Novinkám Blažek.

Rozruch na sítích vyvolalo vyjádření Michálka z minulého úterý, kdy vyzdvihoval zásluhy pirátského angažmá ve vládě.

„Podařilo se nám zajistit, že neproběhla změna na pozici nejvyššího státního zástupce, aby tam byl nějaký nastrčený advokát,“ uvedl.

Tisková konference Ivana Bartoše a Pirátů

Domácí

Mnoho lidí, mezi nimi i někteří koaliční partneři, přitom nemohou Střížovi přijít na jméno, protože před listopadem 1989 působil jako vyšetřovatel a vojenský prokurátor. Podle Michálka ale šlo hlavně o zajištění způsobu jmenování nových šéfů státního zastupitelství.

„Napřed upravit systém jmenování“

„Původní návrh, jak byl připravovaný, umožňoval instalovat na post nejvyššího státního zástupce jakéhokoli právníka, který byl třeba advokát. Tedy nemusel mít žádné předpoklady pro státní zastupitelství nebo zkušenost ve vedení nějakého státního zastupitelství,“ řekl Novinkám Michálek.

„Mohly by se opakovat případy, že pouhým rozhodnutím vlády by se mohl stát nejvyšším státním zástupcem každý pochybný advokát a řídit celou soustavu. Mohli by se tam dostat dost divní lidi, jako kdysi paní Vesecká nebo pan Rampula,“ odkázal Michálek na někdejší nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a vrchního státního zástupce v Praze Vlastimila Rampulu.

Podle Michálka se debaty o odvolání Stříže vedly už po volbách.

„Část ODS a TOP 09 ho chtěla odvolat okamžitě po volbách, ale my jsme nevěděli, jaká je alternativa. Říkali jsme to už před volbami, že jsou ta prohlášení ukvapená, protože by nás to mohlo dostat do situace, kdy tam bude nainstalovaný nekontrolovaným způsobem nějaký člověk, který nebude mít úplně nejlepší předpoklady pro tu práci,“ uvedl Michálek. A připustil, že Piráti se tenkrát postavili po bok Blažka a odvolání Stříže bránili.

Za konec Stříže, který by dosazen do čela žalobců za vlády Andreje Babiše ještě v létě roku 2021, horlil například současný ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „Vojenských prokurátorů se báli i komunisté a lampasáci. Jeden z nich se dnes, 32 let po listopadu 1989, stal nejvyšším státním zástupcem. Po volbách ho odvoláme,“ sliboval dříve.

Vysazená je proti Střížovi i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která v jeho odvolání doufá dodnes. „Na svém názoru na nejvyššího státního zástupce Igora Stříže jsem nic nezměnila. Je však důležité si uvědomit, že nejde jen o případné odvolání. Klíčovou otázkou je také to, kdo může tuto významnou justiční funkci následně zastávat,“ uvedla.

Nejvyšším žalobcem advokát? Stříž je proti

Domácí

Výběr článků

Načítám