Hlavní obsah

Piráti opustí vládu v úterý, prohlásil Bartoš. Demisi podají Lipavský i Šalomoun

Praha

Současná roztržka ve vládní koalici vyústí již v příštím týdnu odchodem Pirátů z vlády. V diskuzním pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi to v neděli oznámil odcházející předseda Pirátů Ivan Bartoš. Následovat bude demise obou pirátských ministrů, demisi podají ministři zahraničí Jan Lipavský a pro legislativu Michal Šalomoun.

Foto: Petr Horník, Novinky

Odvolaný ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

„Je to tak,“ reagoval Bartoš na přímý dotaz, zda Piráti skutečně koaliční kabinet opustí. Stát by se tak podle něj mělo v úterý po jednání poslaneckého klubu.

„Když vyhodíte z vlády předsedu strany po telefonu, tak strana prostě nemůže reagovat jinak,“ přiblížil svůj pohled na současnou situaci.

Fiala neudržel nervy kvůli Bartošovi. Opět

Domácí

Rozhodnutí Pirátů vychází podle Bartoše z vnitrostranického hlasování, jehož výsledky ještě v úterý projedná pirátský klub. Pikantní na tom je, že hlasování je neveřejné a nemělo by jej vidět ani vedení strany, členové mohou hlasovat až do pondělního večera.

Bartoš nicméně předestřel i to, že v úterý podají demisi zbývající pirátští ministři Šalomoun a Lipavský. Že by Lipavský demisi nepodal, se Bartoš neobává. „Vždyť jasně řekl, že demisi podá. Byť zmiňoval, že po odchodu z vlády zváží také své členství v naší straně,“ reagoval odcházející předseda Pirátů.

Zdůraznil přitom, že se chce následně sejít s ostatními koaličními partnery. Řešit se patrně bude to, zda Piráti skončí v opozici, nebo budou tolerovat vládu, jak navrhuje Fiala.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti)

Fiala: „Chovají se jako malé děti“

Současné dohady s Piráty rozpálily doběla během víkendu hned dvakrát Fialu. Ten v Partii na TV Prima afektovaným hlasem opakovaně skákal moderátorce Tománkové do řeči. „Funguje vše na stavebních úřadech? Nefunguje,“ opakoval neustále Fiala s tím, že odvolání Bartoše bylo jedinou možností.

Stejně podrážděně reagoval už v sobotu na povolební tiskovce na dotaz ohledně Bartoše.

Zároveň i vysvětlil, proč je tak podrážděný. Dosud mu prý bylo vyčítáno, že neumí ukázat emoce. „Tak je ukazuji,“ čílil se premiér.

„Piráti se chovají jako malé děti. Tisíc dnů s námi seděli ve vládě a najednou jim všechno vadí,“ nechápavě reagoval na nynější kroky svého politického partnera.

Petr Fiala v pořadu Partie Terezie TománkovéVideo: Prima FTV

Kompletní vláda do 14 dnů

Fiala v neděli uvedl, že chce mít nejpozději do středy jasno o tom, jak bude vypadat vládní koalice. S kompletní vládou počítá do 14 dnů. Vedle toho řekl, že větší rekonstrukci vlády nechystá.

Nevyloučil přitom, že by při odchodu Pirátů z vlády zrušil post ministra pro legislativu.

Pavel se bude při odvolání Bartoše řídit ústavou

Domácí

Související články

Výběr článků

Načítám