Hlavní obsah

Piráti hledají superstar

Po rezignaci předsednictva Pirátů se začínají objevovat úvahy nad jmény možných nástupců. Nejčastěji zaznívá jméno europoslankyně Markéty Gregorové a ministra zahraničí Jana Lipavského, kteří byli vidět v poslední době nejvíc. Ani jeden z nich však o vedení strany neuvažuje.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ivan Bartoš ve volebním štábu Pirátů

Článek

„Já na předsedu Pirátů kandidovat nemůžu, protože mám moc práce jako ministr zahraničních věcí. Navíc Piráti potřebují osobnost, která je teď sjednotí, a já dlouhodobě vím, že taková osobnost nejsem,“ řekl Novinkám Lipavský.

Podporu ve straně by ale zřejmě měl.

„Zatím nejsou žádní kandidáti, počkám, kdo bude kandidovat. Uměl bych si představit, i kvůli jasným vyjádřením během ruské krize a tím, že potřebujeme jasně komunikovat a nechodit kolem horké kaše, pana ministra Lipavského,“ řekl člen republikového výboru strany Josef Pavlovic.

Bartoš rezignoval na post předsedy Pirátů

Domácí

V lednu, kdy Bartoš obhájil post předsedy, kandidovala na předsedkyni strany i Markéta Gregorová, která je jedinou europoslankyní Pirátů. Doposud byla první místopředsedkyní. Její jméno jako jedné z „vhodných“ tváří strany zaznívá i teď.

Foto: Milan Malíček, Novinky

Ministr zahraničí Jan Lipavský

Sama Gregorová ale nepovažuje za férové, aby kandidovala do čela strany, když jí voliči dali mandát v europarlamentu. „Jsem nyní nově zvolená jako jediná pirátská europoslankyně, přestěhovala jsem se kvůli co nejlepšímu výkonu mandátu i dočasně do Bruselu. Není fér k mým voličům ani ke straně, abych v této situaci vedla stranu do sněmovních voleb, do nichž nebudu kandidovat,“ napsala Novinkám.

„Místopředsednickou pozici nicméně zvažuji, jelikož mám mnoho rozdělané práce a také bych ráda stranu nadále v těžkých časech podporovala. Některé změny jsme již započali a například poměrně radikální změny v řízení kampaní a mediálních výstupů, další nepochybně nové předsednictvo připraví,“ doplnila.

O opětovné kandidatuře do předsednictva přemýšlí Jana Holomčík Leitnerová. Její práce měla, jak uvedla, podle příznivců smysl.

„Dostala jsem poměrně hodně podpůrných zpráv. Pokud to ale s politikou myslím vážně, musím o tom přemýšlet. Do konce příštího týdne snad budu mít jasno, zda se o nominaci v krajích ucházet. Pokud bych ji získala, usilovala bych o post ve vedení,“ řekla ČTK.

Hledání lídra Piráty potrápí. Jejich osobnosti jsou názorově neukotvené, míní politolog

Domácí

Skloňuje se i jméno Marcela Kolaji, kterého Piráti navrhovali jako svého kandidáta na eurokomisaře. Ve volbách do Evropského parlamentu ale mandát letos v červnu neobhájil, což mu uškodilo. Na dotaz, zda by měl o post předsedy zájem, redakci neodpověděl.

Strana zanedbala výchovu

„Strana zanedbala výchovu nových osobností a jejich zviditelnění,“ uvedla pro Novinky senátorka Adéla Šípová (Piráti).

„Jsem přesvědčena o tom, že ve straně někdo takový (kdo by nahradil Ivana Bartoše - pozn. red.) je. Jméno vám neřeknu, ale umím si představit, že se osobnost dá najít,“ doplnila.

Foto: Piráti, Novinky

Europoslankyně Markéta Gregorová.

Novinky se dotázaly také bývalého europoslance Mikuláše Peksy, který patřil k viditelnějším pirátským osobnostem. „Momentálně jsem zapojen v nějakých podnikatelských projektech mimo ČR, ale pokud by to mělo straně pomoci, budu řešit, jak se z nich vyvázat,“ uvedl neurčitě.

Podle něj je největším problémem strany angažmá ve vládě. „Voliči nám přestávají věřit, že bychom byli schopni zastavit nesmyslné asociální politiky vytvářené ODS. To budeme muset vyřešit přednostně,“ míní Peksa.

Uzavřít fórum, pryč komunisty?

Lipavský Novinkám řekl, že by podle něj měli Piráti uzavřít své fórum veřejnosti a „zbavit se komoušů a ultralevičáků“. Některé straníky svým ostrým výrokem nadzvedl.

Část Pirátů v reakci na jeho slova začala přes anketu zjišťovat postoj spolustraníků k tomu, zda by podle nich měl Lipavský zůstat ministrem.

„Kromě jednoho nešťastného vyjádření tam komunisty, kteří by se chtěli vracet k některým věcem, nemáme,“ podotkl člen republikového výboru Pavlovic s tím, že názor jedince není stanovisko strany, a tak je to potřeba brát.

Uzavření fóra nepovažuje za šťastné. „Za mě by se fórum pro veřejnost určitě uzavírat nemělo. To je to, co nás na politické scéně odlišuje,“ míní.

„Ano, pereme špinavé prádlo, ale veřejně, takže veřejnost přesně ví, co, proč a jak. Může to někdy vyvolávat dojem, že se hádáme, ale to je součást demokratického procesu,“ řekl Novinkám. Zdůraznil, že nemají na rozdíl od jiných jednoho absolutistického lídra. Proces jednání je u nich transparentní, kvůli čemuž ve straně je.

Lipavský: Musíme se zbavit komoušů a vypnout fórum

Domácí

Výběr článků

Načítám