Hlavní obsah

Piráti chtějí zrušit část poslaneckých náhrad

Náhrady poslanců, které kryjí výlohy od reprezentace po ubytování, by se měly zredukovat, prohlásili Piráti. Část náhrad chtějí převést přímo do platu zákonodárců. Vadí jim zejména náhrada za dopravu, která v závislosti na bydlišti poslance může činit až 682 tisíc korun ročně. Piráti seděli až do konce září ve vládě, ve Sněmovně jsou sedm let.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jakub Michálek vystoupil na tiskové konferenci po jednání Poslanecké sněmovny, kde poslanci 16. června 2023 řešili tzv. „lex Babiš“.

Článek

Poslanci čerpají náhrady na reprezentaci, dopravu, kancelář, experty, asistenty, telefonní služby a přechodné ubytování. Každý měsíc si tak k platu poslance, který činí v základu přes 102 tisíc korun, přilepší o desítky tisíc korun.

„Náhrady a platy chceme zprůhlednit, vše odvíjet od průměrné mzdy a zrušit přepočítávací koeficient. Část náhrad převést do platu, aby to bylo průhledné, a ty nerozumně vysoké náhrady zrušit,“ uvedl předseda pirátského klubu poslanců Jakub Michálek.

Nejvyšší náhrady dostávají poslanci za dopravu, položka je však pro každého zákonodárce jinak vysoká. Poslanci, kteří to mají do Prahy ze svého bydliště nejdál, mohou dostávat roční náhradu až do výše 682 tisíc korun, tedy asi 57 tisíc korun měsíčně. Pražští poslanci na dopravu naopak čerpají nejméně, 38 tisíc korun měsíčně.

„Náhrady na dopravu jsou dnes naprosto nesmyslně vysoké,“ myslí si Michálek, který pochází z Prahy. „Chceme také snížit náklady na ošacení a reprezentaci, které dnes dělají cca 15 tisíc korun a více měsíčně pro každého poslance. To vůbec neodpovídá realitě,“ dodal.

Zmrazení nechceme, říká Michálek

Strana, která až do konce září seděla ve vládě a měla i ministra pro legislativu Michala Šalomouna, tvrdí, že na nesmyslné náhrady upozorňuje už od roku 2017.

Návrh opozičního ANO, aby se platy politiků zmrazily na příštích pět let, se šéfovi pirátských poslanců nelíbí. „Zmrazení je totiž příčina skokového růstu, nikoliv jeho řešení. Ten, kdo navrhuje zmrazení, navrhuje ještě větší skokový nárůst v budoucnu. Konkrétně v případě návrhu pana Babiše by to pak znamenalo, že platy vyskočí o více než 50 procent, tedy přes 50 tisíc korun měsíčně. Ze strany pana Babiše jde o další ukázku nedomyšleného populismu,“ míní.

Vláda ve středu schválila zvýšení platů politiků o 6,9 procenta.

„Přišlo by nám spravedlivé, aby nastupující soudce či státní zástupce se základní praxí a řadový poslanec měli přibližně stejný plat a aby byly průhlednější a reálnější náhrady. A všechny by se měly odvíjet od průměrné mzdy v ekonomice země,“ dodal Michálek s tím, že Piráti se staví proti placení odchodného politikům, zavádění náhrad pro první dámu nebo zvyšování renty pro bývalé hlavy státu.

„U poslanců a senátorů, kteří hromadí funkce, navrhneme, aby byly jejich krajské a obecní platy zastropované na 40 procent,“ prohlásil také Michálek. Zapomněl přitom, že mzdy placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy parlamentu nebo vlády, se při kumulaci funkcí snižují na 40 procent už od roku 2020.

Víceúčelová paušální náhrada na reprezentaci a stravování182 400 korun ročně
Víceúčelová paušální náhrada na dopravu podle vzdálenosti trvalého bydliště od Parlamentu456 000 až 682 800 korun ročně
Náhrada prokázaných výdajů za přechodné ubytováníaž 246 tisíc korun ročně
Náhrada prokázaných výdajů za odborné a administrativní práceaž 284 268 korun ročně
Náklady na služby asistentaaž 666 000 korun ročně
Náhrada výdajů za telefonní linky a internetaž 60 000 korun ročně

Související články

Výběr článků

Načítám