Hlavní obsah

Pirát z Plzně rezignuje. Přiznal, že titul užíval neoprávněně

Plzeň

Podezření se potvrdilo. Zastupitel na kraji a druhém plzeňském obvodě Filip Sequens (Piráti) užíval neoprávněně magisterský titul. Podle zjištění deníku Právo nakonec v neděli oznámil, že rezignuje na všechny své funkce a odejde ze strany.

Foto: Milan Váchal, ČTK

Plzeň (ilustrační foto)

Článek

Nesrovnalosti si všimli sami Piráti a zahájili interní šetření. Sequens totiž donedávna užíval pouze titul bakalář, na kandidátce do komunálních voleb se však najednou před jeho jménem objevila zkratka Mgr.

„Kolega předpokládal, že v září získá magisterský titul. To se ale nestalo, protože odstoupil od závěrečných zkoušek. Byla to tedy pouze jeho domněnka, se kterou pracoval, a to samozřejmě nejde,“ zdůraznila členka předsednictva plzeňského pirátského sdružení Olga Sejrková, která se záležitostí zabývala.

Uvedené následně potvrdil i Sequens. Strana ho totiž vyzvala, aby věc co nejrychleji vysvětlil, doložil potřebné dokumenty a začal komunikovat. Od chvíle, kdy Piráti vznesli podezření, se jejich člen odmlčel. Kontaktovat se ho snažila i redakce deníku Právo, na telefonáty ani SMS ale nereagoval.

Předpokládal, že titul získá

V pondělí už napsal zprávu a odkázal redakci na svůj příspěvek, který uveřejnil na stranickém fóru. V době, kdy vyplňoval prohlášení kandidáta do komunálních voleb, tedy 24. června, už byl přihlášený k magisterským státnicím. „Přepokládal jsem, že studium dokončím. Z termínu jsem se později odhlásil a neupozornil na chybu ve svém prohlášení, které tak obsahovalo nepravdivý údaj,“ přiznal Sequens.

Pirát v podezření. Chlubí se titulem, který zřejmě nemá

Domácí

Doplnil, že na základě možných pochybností a ohrožení důvěry ve veřejný mandát proto rezignuje na veškeré své funkce. „Ukončím i členství v České pirátské straně,“ napsal.

Plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) situace mrzí. „Je mi líto, že se podezření prokázalo. Na druhou stranu si cením toho, že kolega se k věci postavil čelem,“ okomentoval. Podobný názor sdílí Sejrková.

Protože Sequens působí jako krajský zastupitel, strana za něj bude hledat náhradu. „Postupuje se podle pořadí v kandidátce. Místo něj by tedy mohla nastoupit Magdalena Daňková. Ale budeme o tom teprve jednat,“ dodal hejtman.

Podobně záležitost vyřeší na druhém plzeňském obvodě, kde byl Sequens zvolen do zastupitelstva, ale dosud nesložil slib. „Pravděpodobně se jeho role ujme Radek Krejčí, pokud bude mít zájem,“ nastínila Sejrková.

Magistr za 4000 korun. Bývalý zaměstnanec ZČU měl nabízet falešné tituly

Krimi

Výběr článků

Načítám