Hlavní obsah

Pevnost ODS v Plzni padla. Šumavská tvrz odolala

Plzeň

Krajské volby skončily pro ODS v Plzeňském kraji ne zrovna lichotivě. Padly i ty bašty, kde byla pravice vždy silná. Třeba tradičně „modrá“ plzeňská čtvrť Slovany.

Foto: Ivan Blažek

Starosta plzeňské čtvrti Slovany Lumír Aschnbrenner (ODS) s „obvodním glóbusem“. Ani na téhle planetě už ale nevítězí modrá. Archivní foto z roku 2018

Článek

Při parlamentních volbách v říjnu 2021 zde získala koalice Spolu, jejíž součástí jsou občanští demokraté, 34,33 procenta. Krajská kandidátka, na níž figurovali zástupci ODS a TOP 09, ale tady nyní obdržela jen 22,45 procenta, zato hnutí ANO atakovalo třicetiprocentní hranici.

„Spojení ODS s ostatními stranami v komunálních a krajských volbách nefunguje tak, jak to zafungovalo ve volbách parlamentních,“ řekl Novinkám Lumír Aschenbrenner (ODS), dlouholetý starosta zmíněného plzeňského obvodu a senátor. „Já bych byl určitě pro, aby šla ODS do krajských voleb sama za sebe. A myslím, že jedním z důvodů, proč tady volby dopadly tak, jak dopadly, bylo i nedostatečně důstojné zastoupení slovanských členů ODS na krajské kandidátce,“ dodal Aschenbrenner.

V celé Plzni zvítězilo Spolu ve volbách do Poslanecké sněmovny před ANO o zhruba pět procentních bodů, teď skončila ODS s „topkou“ pod dvaceti procenty. Babišovo hnutí jich získalo skoro pětatřicet.

Jedna známá tvrz občanských demokratů nicméně odolala. Šumavská Horská Kvilda. Koalice Spolu tady v roce 2021 získala 52,17 procenta, teď si spojenci ODS - TOP 09 ještě polepšili, mají 55,88 procenta. „Netuším, proč tomu tak je,“ podotkl tamní starosta Jaromír Chval (SNK). Svádět to na lufťáky asi nelze. Z pětašedesáti voličů jich dorazilo k urně pětatřicet. „Voličských průkazů se vydalo jen pět,“ konstatoval Chval.

Malá, ale pravicová

Tradiční teze, že ODS mívá lepší výsledky ve velkých městech, tak úplně neplatí. V Čilé na Rokycansku, jedné z nejmenších obcí v Česku, koalice ODS - TOP 09 s přehledem vyhrála, získala přes pětatřicet procent, ANO necelých osmnáct. V přepočtu na hlasující vypadá skóre skromněji: pro ODS bylo šest lidí, pro ANO tři. V celé vesničce přišlo k urně sedmnáct z devatenácti oprávněných voličů, čímž se Čilá zařadila v kraji na špici ve volební účasti.

Úplně nejlépe z tohoto pohledu dopadli v Kaničkách na Domažlicku, tam dorazilo šestadvacet z devětadvaceti lidí oprávněných volit a účast se tak vyšplhala na 89,66 procenta. Tady triumfovalo ANO s osmačtyřiceti procenty.

Nezájem

Na krajské volby se naopak vyflákli v Čečovicích na jižním Plzeňsku: účast 8,82 procenta znamená, že z 68 voličů jich přišlo jen šest. ANO tak stačily k jasnému vítězství dva vhozené lístky, ODS skončila na nule.

„Slabou účast míváme standardně, i když nevím, jestli takhle nízkou jsme už někdy měli,“ sdělil starosta František Kácha (Sdružení pro obec Čečovice). „Částečně v tom asi hraje roli to, že ne všichni lidé u nás hlášení zde také skutečně bydlí. A pak je to bohužel celkový nezájem.“

V Plzni se pojede ve starých kolejích. Jen Piráty hodí přes palubu

Volby

Výběr článků

Načítám