Hlavní obsah

Petra Buzková odchází ze SOCDEM

Mimoparlamentní Sociální demokracii od víkendu vede bývalá ministryně práce Jana Maláčová. S její vizí směřování strany se ale neztotožňují někdejší významné tváře sociálních demokratů Tomáš Petříček a Petra Buzková, kteří oznámili konec ve straně.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Petra Buzková

Článek

„Po více než dvaceti letech se moje cesta a cesta nejstarší české politické strany definitivně rozchází. Společně s Petrou Buzkovou jsme dnes oznámili ukončení členství v Sociální demokracii, jejíž další směřování, nastolené na sobotním sjezdu strany, zásadně nesdílíme,“ napsal v pondělí na síti X někdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček.

Novinky požádaly Buzkovou o vyjádření, zatím nereagovala.

Sociální demokraté se roky potýkají s nízkými preferencemi, v parlamentních volbách v roce 2021 neuspěli a vypadli po dekádách z Poslanecké sněmovny. Nyní by se tam rádi vrátili. Na sobotním sjezdu v boji o předsednické křeslo zvítězila bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, když porazila protikandidáta, někdejšího ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera.

Buzková, která se nyní věnuje advokacii, byla v letech 2002 až 2006 ministryní školství. Petříček stál v čele české diplomacie od října 2018 do dubna 2021, kdy byl členem druhé vlády Andreje Babiše (ANO).

Předsedkyní SOCDEM se stala Maláčová

Domácí

Maláčová chce SOCDEM dovést zpět do Sněmovny. Je ochotná kvůli tomu uzavřít alianci levicových stran, včetně KSČM. Upozornila ale, že se nehodlá s komunisty slučovat, jak občas zaznívá, že by se levice měla spojit. „Jsme hrdá značka s velkou tradicí. Cílem toho je, abychom příští rok měli v Poslanecké sněmovně suverénní poslanecký klub. O to mi jde. Abychom byli na politické mapě,“ řekla na sjezdu Maláčová.

Bohumínské usnesení

Jakákoli spolupráce s komunisty je ale v Lidovém době ožehavé téma. V platnosti je totiž stále tzv. bohumínské usnesení z roku 1995, které straně zakazuje spolupracovat s extremistickými stranami, přičemž ve výčtu je i KSČM. A zřejmě i to je trnem v oku Petříčkovi s Buzkovou. Případnou revizi bohumínského usnesení Maláčová na dotaz ČTK označila za předčasnou otázku, která není na stole.

Na síti X v reakci na Petříčkovo oznámení oběma zmíněným nová šéfka SOCDEM poděkovala za jejich práci pro stranu a popřála jim vše dobré do budoucna.

Zářijový průzkum agentury Median pro volby do Poslanecké sněmovny sociálním demokratům přisoudil dvě procenta, přičemž pro vstup do dolní komory parlamentu je hranice pěti procent. Podle šetření Kantaru i STEM by SOCDEM dostala v červnu 2,5 procenta.

Potřebujeme každou ruku. Konečná neskrývá nadšení ze zvolení Maláčové šéfkou SOCDEM

Domácí

Výběr článků

Načítám