Hlavní obsah

Peníze ze sbírek se dostávají k lidem zasaženým povodní. Každá domácnost získá 50 tisíc

Ničivé povodně poškodily nebo úplně zdevastovaly domy tisíců lidí. Humanitární pracovníci vytipovali prvních 3800 domácností, mezi které rozdělí pětice dobročinných organizací prvních 200 milionů korun. Každá domácnost získá 50 tisíc korun na nejnutnější potřeby. V pomoci, a to i psychologické přímo na místě, budou organizace pokračovat i příští měsíce.

Foto: Novinky

Následky povodní na Moravě

Článek

„Navštívil jsem domácnosti, které na první pohled nebyly úplně zničené, ale když máte v domácnosti 20 centimetrů vody a přišli jste o kuchyň, spotřebiče a další vybavení, tak je to rozhodně víc než 50 tisíc. Z toho důvodu jsme usoudili, že je dobře, že tuto částku dostanou všichni,“ zdůraznil ředitel Humanitární a rozvojové sekce Člověka v tísni Jan Mrkvička a ocenil štědrost dárců.

Věří, že k podpisu smluv a vyplacení částek dojde v řádu týdnů.

„Snažili jsme se pokrýt všechny domácnosti, které mají poničené obytné prostory. Je nám jasné, že když někdo přišel o dům, tak jsou jeho potřeby úplně jiné. Od toho jsou ale další fáze pomoci a pomoc státu,“ doplnil.

Sněmovna schválila 30 miliard na povodně

Ekonomika

Společně přispěla veřejnost do sbírek organizovaných Člověkem v tísni, organizací ADRA, Charitou, Diakonií a Českým červeným křížem půl miliardy korun. První část se nyní rozdělí, s dalším kolem chtějí organizace počkat na kroky státu. Poslanci tento týden odsouhlasili, že na škody po povodních půjde z rozpočtu 30 miliard korun.

„Budeme zkoumat, jestli byla bytová jednotka zatopená. Nebudeme ale zkoumat, jestli rozsah škod je 300 tisíc, nebo půl milionu, nebo jestli byla domácnost pojištěná. Tuto pomoc směřujeme hlavně na okamžitý nákup nezbytných věcí,“ doplnil Jakub Lička z Charity Česká republika.

Pokud dosud někoho terénní pracovníci nenavštívili a má pocit, že by měl podporu také získat, radí jim zástupci organizací ještě několik dnů počkat, než se sami organizacím přihlásí. Ještě probíhá dohlašování.

Organizace si rozdělily na severu Moravy území, což ukazuje i mapa níže, ve kterých nyní pomáhají a sledují potřeby tamních lidí i to, kteří už finanční pomoc dostali, aby se dostalo na všechny a nikdo nebyl opomenut.

Jen na Opavsku, které bylo silně velkou vodou zasaženo, identifikovali terénní pracovníci asi dvě stě domácností, které potřebují pomoc. Postupně ale mapují i zaplavené oblasti na Zlínsku.

Na místě stále pomáhají dobrovolníci. Jejich role byla podle ředitele organizace ADRA Radomíra Špinky klíčová a velmi jejich nasazení a ochotu ocenil, zapojilo se jen přes jejich organizaci na 1700 lidí.

„Pro ty lidi je to velmi důležité. Po prvních dnech vidí, jak jsou zahlcení, kolik bahna musí odklidit a po pár dnech jsou i vyčerpaní, proto je pomoc tisíců dobrovolníků velmi důležitá,“ uvedl.

S odklízením přijeli pomáhat i dobrovolníci z ciziny, například Spojených států nebo Indie.

Nutné bude zajistit lidem, kteří přišli o majetek či domov, i následnou podporu a psychologickou pomoc. S tím už v terénu pomáhají krizoví interventi a psychologové.

„Pomoc v terénu z naší strany probíhá velmi aktivně,“ uvedl mluvčí Diakonie ČCE Dalibor Hála. Zůstat na místě chtějí pracovníci humanitárních organizací i několik měsíců, pokud to bude potřeba.

Pokud někdo nevěří tomu, že neziskové organizace skutečně rozdělí, měl by se podle zástupců organizací zajet podívat na jižní Moravu a zeptat se obyvatel obcí, které zasáhlo tornádo.

Sbírky na pomoc při povodních

Lidé také mohou přispět prostřednictvím českých potravinových bank.

Byl připraven k nastěhování. Po povodni statik zoufalým manželům řekl, že je nutná demolice

Domácí
Související témata:
Nadace ADRA

Výběr článků

Načítám