Hlavní obsah

Pellegrini přijede na první zahraniční návštěvu do Česka za dva týdny

Aktualizováno

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini přicestuje 26. června do Prahy v rámci své prvé oficiální zahraniční cesty. Pellegrini nastupuje do úřadu 15. června, když v Prezidentském paláci vystřídá Zuzanu Čaputovou.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Peter Pellegrini

Článek

„S prezidentem Pavlem jsem už telefonoval a cítím, že to bude příjemná návštěva,“ cituje Pellegriniho web čas.sk.

Před návštěvou Prahy zastoupí nový slovenský prezident premiéra Roberta Fica na unijním summitu, který se koná 17. června v Bruselu. Fico se stále doléčuje po zranění, které utrpěl při atentátu 15. května ve městě Handlová.

„Bude to neformální summit, na němž se bude řešit nové složení europarlamentu, kandidáti na post předsedy Evropské komise a Evropské rady,“ konstatoval Pellegrini.

Po pěti letech končí tuto sobotu v Prezidentském paláci Zuzana Čaputová. Za těchto pět let se na postě předsedy slovenské vlády vystřídalo pět lidí: Peter Pellegrini, Igor Matovič, Eduard Heger, Ľudovít Ódor a Robert Fico.

Pellegrini zvítězil v dubnových prezidentských volbách, když ve druhém, rozhodujícím kole porazil exministra zahraničí Ivana Korčoka. Pellegrini získal 53,12 procenta hlasů a Korčok 46,87 procenta hlasů.

Čaputová dorazila na rozlučkovou návštěvu Česka

Domácí

Výběr článků

Načítám