Hlavní obsah

Pellegrini jednal s Pavlem o obraně i napětí na Slovensku

První oficiální návštěva slovenského prezidenta Petera Pellegriniho v Česku se nese ve smířlivém duchu. Se svým českým protějškem Petrem Pavlem chtějí česko-slovenské „bratrské vztahy“ posilovat. Oba státníci ocenili přímou a otevřenou debatu. Vyříkali si také neshody v odlišných postojích k Ukrajině a Rusku.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

První jednání zhodnotili prezidenti jako otevřené, věcné a přátelské.

Článek

„Vnímám to jako možnost, jak znovu definovat naše vzájemné vztahy. Je to do určité míry nový začátek, ale určitě je na co navazovat,“ řekl po setkání Petr Pavel.

Vztahy mezi českými a slovenskými politiky se v posledních měsících vyostřily kvůli odlišnému postoji vůči Rusku a jeho agresivní válce na Ukrajině. Ostré kritice Bratislavy čelili čeští politici za masivní pomoc Ukrajině.

Zahraniční politika ale není tím jediným, co vzájemné vztahy formuje, upozornil Pavel.

Pellegrini zdůraznil, že chtěl svou první zahraniční cestou do Česka nejen respektovat tradici, ale vyslat také signál, že vztahy mezi Slovenskem a Českem jsou na „nejvyšší možné úrovni“. „Někdy názorová odlišnost na konkrétní věc nemůže naše skvělé bratrské vztahy ohrozit ani zhoršovat,“ zdůraznil.

Na obnovení společných jednání mezi vládami je podle něj ale ještě čas, podotkl slovenský prezident. Ve stejnou chvíli ovšem úřad slovenské vlády vydal prohlášení, ve kterém označil za neuctivé vyjádření českého premiéra Petra Fialy, že obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem není na pořadu dne a že podobné úvahy považuje za předčasné i kvůli zdravotnímu stavu slovenského premiéra Roberta Fica.

Neuctivé. Slovensko kritizuje Fialu za jeho výrok o mezivládních jednáních

Evropa

Podle Pavla se při bližší diskuzi ukázalo, že postoj zemí není tak výrazně odlišný, jak to vyznívá z mediálních a veřejných prohlášení. „Zjistili jsme, že názory zdaleka nejsou tak rozdílné. Jde spíše o to, jak jsou interpretovány, či o rozdíly mezi prohlášeními a praxí,“ řekl Pavel.

Státníci se bavili nejen o vzájemné spolupráci v oblasti energetiky a investic. Tématem bylo také zvýšení obranné spolupráce mezi zeměmi. Pavel připomněl, že Česko spolu s Maďarskem a Polskem poskytuje Slovensku ochranu vzdušeného prostoru a hodlá v tom pokračovat.

Slovensko je pevně ukotveno ve strukturách Evropské unie a NATO, zdůraznil Pellegrini. „Nic na tomto kurzu nebude vláda ani já měnit,“ řekl s tím, že Bratislava nechce být pasivním členem, ale aktivně se na rozhodování podílet.

Situace je napjatá

Oba chtějí dál vzájemné vztahy posilovat. Pellegrini nastínil také aktuální vývoj na Slovensku po atentátu na premiéra Fica.

„Informoval jsem pana prezidenta, že situace po atentátu na předsedu vlády Roberta Fica je stále velmi napjatá ve společnosti. Jednou z mých prvních velkých misí bude snaha toto napětí zmírňovat a postupně bourat zeď, která postupně vznikla mezi dvěma skupinami naší společnosti,“ řekl.

Ocenil podporu i nabídku pomoci od Česka krátce po incidentu.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Památku obětí loňské střelby uctil slovenský prezident Peter Pellegrini už dopoledne.

Návštěvu Česka zahájil Pellegrini položením květin k památníku obětí loňské střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Po řádění střelce tam v prosinci zemřelo 14 osob, další dvě desítky byly zraněny.

Setkat se chce Pellegrini v příštích dnech také s polským, maďarským, rakouským i ukrajinským prezidentem. S Volodymyrem Zelenským by se měl setkat zřejmě již tento týden, popřípadě na summitu NATO 9. července.

Peter Pellegrini složil slib a stal se šestým slovenským prezidentem

Evropa

Výběr článků

Načítám