Hlavní obsah

Pekarová: Musíme být upřímní a Slovákům říkat, že jsme znepokojeni

I když čeští vrcholní politici říkají, kudy chodí, že vztahy se Slovenskem jsou výborné, skutečnost není tak růžová. Ukázala to dnešní schůzka nejvyšších ústavních činitelů na Pražském hradě.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Setkání nejvyšších ústavních činitelů k zahraničněpolitickým tématům, 1. července 2024

Článek

Šéfka Sněmovny a vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že jedním z bodů, který probírali, byly „tolik sledované česko-slovenské vztahy“, a naznačila, že kroky slovenské vlády vyvolávají v Česku znepokojení.

„Je důležité, aby vztahy byly nadstandardní. Nicméně toto úzké přátelství nám umožňuje být upřímnější, než je jinak běžné, a reflektovat, co se na Slovensku děje. Mluvím za sebe a musím říci, že jsem znepokojena,“ řekla Pekarová. Narážela zřejmě na to, že slovenská vládní koalice zrušila veřejnoprávní Rozhlas a televizi Slovenska a nahradila ji novou institucí, která podle slovenské opozice bude vůči Ficově vládě loajální.

Pekarová dodala, že jsou přiléhavá slova české eurokomisařky Věry Jourové, že co Maďarsko zvládlo za několik let, chce Slovensko udělat za pár měsíců. Podle ní o svých kritických názorech během jednání se slovenskými kolegy nemlčí.

„A to tím spíše, když vidíme že v určité části politického spektra panuje spojenectví inspirované vývojem, který můžeme vidět v Maďarsku,“ podotkla Pekarová. O spojenectví s maďarským premiérem Viktorem Orbánem a slovenským předsedou vlády Robertem Ficem často mluví šéf ANO Andrej Babiš.

Fiala: Vztahy jsou dobré, i když si nerozumíme

Premiér Petr Fiala (ODS) po schůzce poznamenal, že sice nedochází k setkávání české a slovenské vlády, ale potkávají se ministři. Minulý týden pak přijel na svou první pracovní cestu nový slovenský prezident Peter Pellegrini. „Vztahy jsou dobré, přesto že si se slovenskou vládou v některých zahraničních otázkách nerozumíme. Ale to naše vztahy nemusí oslabovat, nakonec to nejsou vztahy jen politické, ale mezi společnostmi a rodinami a to politika musí respektovat,“ uvedl Fiala.

Návštěva Pellegriniho měla zasypat příkopy, které se v posledních měsících mezi vládami vyhloubily. Ale křehký smír narušilo prohlášení slovenské vlády, podle které byly výroky Fialy, že obnovení mezivládních konzultací se Slovenskem není na pořadu dne, neuctivé.

Pellegrini jednal s Pavlem o obraně i napětí na Slovensku

Domácí

Český premiér včera uvedl, že se na obnovení společných jednání domluví s Ficem, až se po rekonvalescenci vrátí znovu do práce. „Až bude plně v práci, můžeme se bavit zase o tom, zda taková jednání dávají smysl a popřípadě v jakém termínu. Do té doby bych tuto debatu považoval za předčasnou a svým způsobem z naší strany za neuctivou,“ dodal Fiala.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) uvedla, že v oblasti obrany se spolupráce se Slovenskem nezměnila. „Žádné změny jsem nezaznamenala. Naopak máme tu slovenský požadavek na prodloužení ostrahy vzdušného prostoru,“ řekla Černochová.

Slovenské nebe více než rok hlídají české gripeny společně s polskými a maďarskými stíhačkami, protože dodávka F-16 nabrala více než roční zpoždění. Slovensko dříve používalo ruské stíhačky MiG-29, ale většinu už vyřadilo z výzbroje a poslední čtyři poslalo na pomoc Ukrajině.

České gripeny budou hlídat Slovensko i příští rok

Domácí

Výběr článků

Načítám