Hlavní obsah

Pavel vyznamenal šéfa NATO Stoltenberga

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek na Pražském hradě udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy za zásluhy o rozvoj demokracie generálnímu tajemníkovi Severoatlantické aliance (NATO) Jensi Stoltenbergovi. Podle Pavla se výrazně sloužil o o upevňování demokracie a stability v Česku, ale i střední a východní Evropě.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Prezident Petr Pavel udělil na Pražském hradě státní vyznamenání – Řád TGM III. třídy generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi

Článek

„V březnu jsem na tomto místě uctil státním vyznamenáním bývalého amerického prezidenta Billa Clintona za jeho podíl na vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Stalo se tak při výročí 25 let od vstupu Česka do NATO. Jsem rád, že dnes mohu předat ocenění, které jednoznačně souvisí s našim členstvím, také vám,“ řekl Stoltenbergovi český prezident Petr Pavel.

Podle Pavla Česko zažilo v posledních pětadvaceti letech úspěšné období bezpečí, svobody a prosperity. „Naše členství NATO na tom má zásadní podíl. Z vlastní zkušenosti mohu dodat, že na tomto úspěchu nesete podíl i vy osobně. Vaše dlouhé a úspěšné působení v roli NATO se letos po 10 letech završí, za tu dobu se výrazně proměnilo celé bezpečností prostředí a s ním i NATO,“ uvedl Pavel.

Prezident ocenil, jak pod Stoltenbergovým vedením spojenecké země od vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022 pomáhají napadené zemi a zároveň brání vlastní alianční území. Okamžik začátku války Pavel označil za zlomový okamžik pro NATO. Prezident vyzdvihl také rozšiřování NATO během jeho desetileté éry v čele Aliance, kdy se dle Pavla výrazně proměnilo jak samotné společenství, tak mezinárodní prostředí.

Česko je v NATO spolehlivý a ceněný partner, chválil Stoltenberg

Domácí

Stoltenberg přicestoval do Prahy při příležitosti neformálního summitu ministrů zahraničí zemí NATO, které se od čtvrtka do pátku koná v Praze. Bývalý norský premiér Stoltenberg stojí v čele NATO od roku 2014, zástupci členských států mu naposledy loni v létě prodloužili funkční období o další rok do letošního září. Pavel se Stoltenbergem v minulosti po tři roky společně působili ve vedení Aliance.

Řád TGM je vysokým státním vyznamenáním. Prezident ho uděluje nebo propůjčuje lidem, kteří se vynikajícím způsobem zasloužili o rozvoj demokracie, humanity a lidských práv. Řád má pět tříd, z nichž nejvyšší je I. třída.

„Cílem NATO není vést válku, ale válce předcházet, a to především cestou odrazování případných agresorů od jejich úmyslů. To je také motivací všech zemí, které se snaží do NATO vstoupit. Vnímají NATO jako společenství, které svým členům přináší mír, bezpečí, spolupráci a demokracii. A právě za podíl na upevňování demokracie v naší zemi vás s hrdostí oceňuji,“ řekl Pavel.

„Pocta, kterou vám dnes vzdáváme je uznání přínosů, kterými jste přispěl v roli generálního tajemníka NATO, k evropské bezpečnosti i transatlantickým vztahům. Je také pobídkou i motivací vašemu nástupci, aby pokračoval ve vašich šlépějích,“ uzavřel Pavel.

Použití západních zbraní na území Ruska by nezatáhlo NATO do války, řekl Stoltenberg

Zahraniční

Výběr článků

Načítám