Hlavní obsah

Na obchodu s Čínou není v principu nic špatného, komentoval Pavel návštěvu firmy v Chebu

Aktualizováno

Na obchodu s Čínou není v principu nic špatného, uvedl ve středu zvolený prezident Petr Pavel po návštěvě firmy BWI Czech Republic v Chebu, která vyrábí tlumiče a brzdy do vozů BMW. Ta patří čínskému státnímu fondu. Pavel přitom Peking dlouhodobě označuje jako možnou bezpečnostní hrozbu pro ČR.

Živě: TK zvoleného prezidenta Petra Pavla po návštěvě firmy BWIVideo: ČTK

Článek

„Na čínských investicích a obchodu s Čínou není v principu nic špatného,“ uvedl Pavel po návštěvě firmy BWI Czech Republic. „Firma je sice investovaná čínským investorem, ale její zaměstnanci jsou až na generálního ředitele z naší země. Poskytuje přes 200 pracovních míst lidem z regionu,“ zdůraznil.

Pavel přitom Čínu dlouhodobě označuje za potenciální hrozbu. „Pokud jsem se vyjadřoval kriticky k některým čínským investicím u nás nebo k určitým aktivitám, tak to bylo v souvislosti s konkrétními firmami, jako je třeba firma Huawei, která má poměrně přímou vazbu nejen na zpravodajské služby Číny, ale i na vládu, a která produkuje technologie, které mohou mít přístup nejen k citlivým, ale i utajovaným informacím. To je věc, která souvisí s národní bezpečností. Výroba tlumičů přeci jen zatím s národní bezpečností tak úplně nesouvisí,“ uvedl.

Podle zvoleného prezidenta čínský investor do chodu firmy nijak nezasahuje. „Takže je to, co se týče zaměstnanců, firma naše,“ podotkl. Také upozornil, že BWI umožňuje lidem pokračovat dál do zahraničí, lidé podle něj z firmy jezdí pracovat třeba do Polska.

Diplomacii na Hradě povede Zajíček, protokolistou bude Pernický

Domácí

Na začátku února Pavel uvedl, že Čína není přátelskou zemí a není kompatibilní se západními demokraciemi. Země Evropské unie by se podle něj proto měly zbavit veškerých iluzí o ní. V rozhovoru pro Financial Times také poznamenal, že se Česko nebude jako pštros schovávat před tím, že může více ekonomicky získat od Tchaj-wanu než od Číny.

Zvolený prezident ve středu vyrazil na první cestu do regionů, jak avizoval po volbách. Dopoledne se setkal s představiteli Aše, se kterým řešil sociální situaci i pracovní trh ve městě. Pak se zastavil v mateřském centru v Chebu.

Atraktivní region

„Karlovarský region vidím jako region atraktivní. Když budeme schopní pohnout s jednotlivými strukturální problémy, jako jsou místa ve školách zdravotnictví, ale i kultura a sport, tak má dobrou budoucnost,“ komentoval Pavel s tím, že poznatky z návštěvy bude řešit s vládou.

Odpoledne Pavel navštíví Sokolov nebo Karlovy Vary. Setkat se má s hejtmanem Karlovarského kraje Petrem Kulhánkem (KOA) i primátorkou města Andreou Pfeffer Ferklovou (ANO).

„Bude mě zajímat, co jsou podle místních největší problémy regionu, jak vnímají účinnost vládních opatření nebo jak by se dalo zabránit odcházení mladých lidí z regionu,“ komentoval svůj výjezd na Twitteru.

Babiš si to prohrál sám, řekl Zeman Pavlovi

Domácí

K večeru se pak ve středu chystá na extraligový duel mezi HC Energie Karlovy Vary a HC Sparta Praha. Na začátku zápasu by měl vhodit slavnostní buly. Poté se zvolený prezident ještě setká s občany v krajské knihovně v Karlových Varech.

Pro novináře nachystal během dne dva brífinky, jeden mezi programem ve 14:40 a druhý po skončení pracovního dne v 19 hodin. Oba přinesou Novinky živě.

Ve čtvrtek pak bude Pavel debatovat se studenty na gymnáziu v Ostrově, setká se s radním pro školství i s představiteli Jáchymova.

V plánu má i další kraje

Že Pavel ještě před inaugurací navštíví regiony, kde ve volbách lidé výrazněji podpořili jeho protikandidáta Andreje Babiše (ANO), slíbil hned po volbách.

V Karlovarském kraji zvítězil Babiš s 50,99 procenta. Z okresů bylo expremiérovi více nakloněno Chebsko a Sokolovsko, Pavel vyhrál jen na Karlovarsku. Babiš přitom během kampaně označil Karlovarský kraj jako „historicky nejhorší ve všem“.

Foto: Slavomír Kubeš, ČTK

Zvolený prezident Petr Pavel v Chebu, kam přijel v rámci své návštěvy Karlovarského kraje.

Vedle Karlovarského kraje by se zvolený prezident v následujících týdnech rád podíval i do Ústeckého a Moravskoslezského kraje. Úřad po Miloši Zemanovi pak oficiálně převezme na inauguraci 9. března.

Pavel: Budu aktivní prezident, ale vládu zastínit nechci

Domácí

Výběr článků

Načítám