Hlavní obsah

Pavel: Vláda mohla pro reformu školství udělat více

Prezident Petr Pavel zkritizoval počínání vlády při reformě školství. Postupuje podle něj pomalu a mohlo se v ní udělat více, řekl v Otázkách Václava Moravce. Plánuje se také zúčastnit vládního jednání o rozpočtu na příští rok. Fialův kabinet chce upozornit na to, aby při tom dodržel sliby dané občanům.

Foto: David Taneček, ČTK

Prezident Petr Pavel

Článek

„Já jsem přesvědčen, že ministerstvo školství pro reformu našeho vzdělávacího systému mohlo za dobu působení této vlády udělat více,“ řekl prezident v diskuzi na ČT. Ze své funkce ale nechtěl počínání ministra školství Mikuláše Beka (STAN) hodnotit.

Ačkoliv řada oborníků kvituje již vytvořenou strategii vzdělávání 2030+, tak se podle něj dokument nenaplňuje. Zefektivnit je podle něj potřeba také systém vysokých škol. Osobně se angažuje v tom, aby veřejná vysoká škola vznikla i v Karlovarském kraji, který ji jako jediný dosud nemá. Vláda tomu příliš nakloněna není.

„Když říkáme, že od vzdělávání se odvíjí vše ostatní, tak bychom měli s reformou postupovat rychleji,“ doplnil.

Ministr Bek žádá ukrojit z rozpočtu pro příští rok na školství navíc 30 miliard korun a pohrozil, že pokud k tomu nedojde, tak odejde z vlády.

Jednání o rozpočtu na příští rok se přímo na vládě plánuje zúčastnit i sám Pavel. Obavu má z toho, aby opozice opět státní rozpočet nekritizovala. Výhrady totiž podle něj nebyly zcela neoprávněné.

„Buďto to vláda neuspokojivě vysvětlila, anebo byla snaha udělat rozpočet lépe vypadající,“ řekl s odkazem na některé skryté položky v rozpočtu. O plánovaných výdajích chce být letos lépe informován.

S Jurečkou o superdávce

S premiérem podle svých slov o rozpočtu už několikrát debatoval. „Domluvili jsme se na tom, že až bude rozpočet projednáván na vládě, tak se ho zúčastním,“ uvedl Pavel.

Setkat se plánuje také s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČLS) kvůli upravení systému dávek. Zejména plán resortu na sloučení příspěvku na bydlení, dětských přídavků, doplatku na bydlení a příspěvku na živobytí do jedné dávky.

„Zda je superdávka nejlepší cestou, to bych si rád s ministrem vyjasnil,“ uvedl v ČT.

Kritický byl také k tomu, že spolu ministerstva nespolupracují a často přijímají protichůdná opatření, která lidem ztěžují například čerpání různých příspěvků nebo zajištění státní pomoci.

Nová superdávka může poškodit příjemce přídavků na děti, varuje opozice

Ekonomika

Výběr článků

Načítám