Hlavní obsah

Pavel udělil první milosti. A hned čtyři

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel udělil čtyři milosti. Informovala o tom prezidentská kancelář, podle níž na Hrad dorazilo přes 700 žádostí. Mezi omilostněnými je i šestasedmdesátiletý Čech, který byl v zahraničí odsouzen za pašování drog, část ze sedmadvacetiletého trestu si odpykal. Pavel mu zmírnil trest na osm let, který muž dovrší letos v listopadu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel v druhý den své návštěvy Plzeňského kraje odpoledne dorazil do návštěvnického centra v Srní na Šumavě.

Článek

Muž byl za pašování odsouzen v roce 2018 v Hongkongu. V zemi byl o rok dříve zadržen na letišti s kufrem obsahujícím zhruba tři kilogramy kokainu. V Hongkongu si šest let z trestu odpykal a před dvěma lety byl předán do ČR.

„Udělená milost zmírní trest ze sedmadvaceti na celkových osm let, které odsouzený dovrší v listopadu tohoto roku, a tedy bude v souladu se spodní hranicí trestní sazby stanovené v  ČR,“ uvedla prezidentská kancelář, která připomněla, že původně udělený trest se pro muže fakticky rovnal doživotí. Muž by podle původního rozsudku mohl vyjít z vězení v 93 letech.

Prezident rovněž prominul zbytek trestu ženě, která byla odsouzena za majetkovou trestnou činnost se škodou necelých 13 000 korun. Žena pečovala o tři nezletilé děti, o něž se stará otec, kvůli čemuž nemůže pracovat, a už tak nepříznivá finanční situace rodiny se zhoršuje.

Muž, který byl v Hongkongu odsouzen za pašování, je v Česku. Ve vězení má být do 93 let

Domácí

„Rozhodnutí o udělení milosti podpořil i příslušný orgán péče o děti,“ připomněla prezidentská kancelář.

Milost od prezidenta dostala i žena, která pečovala o sedm dětí a byla odsouzena za krádeže a nedovolené podnikání. Pavel jí prominul zbytek trestu, neboť hrozilo, že děti by mohly skončit v pěstounské či ústavní péči. I v tomto případě prominutí zbytku trestu doporučil příslušný úřad.

Posledním omilostněným je cizinec, který v ČR dlouhodobě pobývá a pod vlivem alkoholu naboural do dvou zaparkovaných aut. Škodu i peněžitý trest uhradil, ale kvůli přečinu mu hrozilo zrušení platnosti povolení k dlouhodobému pobytu v Česku.

Jelikož zde muž žije a má zde rodinné zázemní a vede bezúhonný život a nikdy nepobíral žádné dávky, vyřídil prezident kladně i jeho žádost.

Prezident zamítl žádosti o milost pro odsouzené za pěstování konopí

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám