Hlavní obsah

Pavel si pozval předsedy stran. Každého zvlášť

Prezident Petr Pavel bude v pondělí na Pražském hradě jednat s předsedy vládních stran. Jak ve čtvrtek oznámila prezidentská kancelář, schůzky s politiky proběhnou postupně a jednotlivě. Pavel, který je na pracovní návštěvě v USA, zájem o schůzky avizoval v reakci na hrozící rozpad stávající vládní koalice poté, co se premiér Petr Fiala (ODS) rozhodl odvolat vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti).

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel

Článek

Hrad uvedl, že prezident bude s šéfy partají jednat v pondělí během odpoledne. Na Hrad by tak měli jednotlivě zamířit premiér a předseda ODS Petr Fiala, šéf lidovců Marian Jurečka, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a Vít Rakušan stojící v čele hnutí STAN.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš sice spolu s předsednictvem strany v reakci na neuspokojivý výsledek v krajských volbách rezignoval, ale na Hrad by měl vyrazit i on.

Již dříve prezident uvedl, že za současné situace není žádoucí, aby došlo k rozkolísání vlády, a vyslovil přání, aby kabinet i při případných změnách zůstal stabilní. Ke schůzkám nejsou v plánu výstupy pro média.

Vláda možná pirátská křesla obsazovat nebude, Lipavského chce nechat

Domácí

Piráti návrh na Bartošovo odvolání vnímají jako vyhazov celé strany a do pondělního večera budou v rámci vnitrostranických mechanismů hlasovat o odchodu z vlády. I v případě jejich odchodu by zbylé koaliční strany měly ve Sněmovně většinu.

Důvodem rozkolu je nezvládnutá digitalizace stavebního řízení, které bylo v gesci Bartošova ministerstva. Fiala prezidentovi navrhl jeho odvolání ke 30. září s tím, že s prací dalších ministrů za Piráty, tedy ministra zahraničí Jana Lipavského a ministra pro legislativu Michala Šalomouna je spokojen. Stranu vyzval, aby navrhla Bartošova nástupce.

Rozkolísání celé vlády není žádoucí. Prezident se sejde se všemi předsedy pětikoalice

Domácí

Výběr článků

Načítám