Hlavní obsah

Pavel se setká s kandidáty na ministry

Prezident Petr Pavel se v pondělí odpoledne setká s kandidáty na ministry. Nejprve na Hrad zamíří kandidát na ministra průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN), později pak nominant do čela resortu pro místní rozvoj Petr Kulhánek (za STAN). Ujmout úřadů by se případně mohli už v úterý.

Foto: Jan Handrejch, Novinky

Prezident Petr Pavel.

Článek

Pokud se neobjeví během schůzek nějaký zádrhel, měl by prezident nové ministry podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Fialy (ODS) jmenovat v úterý. Následně by ještě týž den měli oficiálně převzít resorty.

Obsadit resort průmyslu a obchodu je potřeba poté, co ministerské křeslo opustil Jozef Síkela (STAN), který se stal eurokomisařem pro mezinárodní partnerství. Hnutí STAN nominovalo svého prvního místopředsedu Lukáše Vlčka.

„Dlouhodobě se věnuje hospodářské politice, podílel se také na přípravě nové hospodářské strategie České republiky, prokonzultované jak s regiony, tak s regionálními partnery,“ zdůvodnilo tehdy hnutí nominaci.

Ministerstvo pro místní rozvoj nyní z pověření vede vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který dočasně resort přebral po odvolání někdejšího ministra Ivana Bartoše (Piráti) z funkce. Bartoš skončil kvůli problémům s digitalizací stavebního řízení. Novým ministrem se má stát bývalý dlouholetý karlovarský hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Část Bartošovy digitální agendy padne na nového ministra, část zůstane Jurečkovi

Domácí

Kulhánka čeká nelehká role, zejména kvůli digitalizaci stavebního řízení. Musí si tuto agendu zpět převzít od ministra dopravy Martina Kupky (ODS), kterému byla po Bartošově konci přidělena. Dalšími úkoly bude pomoc obcím zasaženým povodněmi a výstavba dostupného obecního bydlení

S oběma nominanty, kteří vzešli od hnutí STAN, se v pátek sešel i Fiala.

V pondělí zároveň prezident přijme demisi pirátského ministra pro legislativu Michala Šalomouna, který kvůli Bartošově odvolání odchází společně s Piráty z vlády. Demise se na návrh premiéra Petra Fialy (ODS) vztahuje k pátku 11. října. Ministerskou pozici, která po volbách vznikla nově, už Fiala obsazovat znovu nehodlá.

Koaliční smlouva získá dodatek, programové prohlášení vlády se měnit nebude

Domácí

Výběr článků

Načítám