Hlavní obsah

Pavel se ohradil proti Babišovi: Za výroky o změnách v důchodech si stojím

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel si stojí za tím, že se zástupci hnutí ANO minulý týden na schůzce u něj shodli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), že se věk odchodu do důchodu bude muset prodlužovat. Ohradil se tak proti výrokům šéfa ANO Andreje Babiše, který ve středu v příspěvku na sociální síti prohlásil, že jeho hnutí je zásadně proti zvyšování věku odchodu do důchodu.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Prezident Petr Pavel

Článek

„Vzhledem ke komentářům hnutí ANO k výsledkům jednání na Hradě k důchodové reformě považujeme za zásadní sdělit, že u stolu spolu s A. Schillerovou a K. Havlíčkem bylo celkem 15 lidí, kteří obsah jednání slyšeli,“ uvedla na sociální sítí X prezidentská kancelář.

„A všechno, co následně padlo na tiskové konferenci, bylo s účastníky na jednání dohodnuto a odsouhlaseno. Tuto tiskovou konferenci si může přehrát každý,“ podotkli Pavlovi zástupci.

Změnu věku po jednání s prezidentem na zmíněné tiskové konferenci opatrně připouštěla i místopředsedkyně ANO Alena Schillerová.

„Prezident si za svými výroky stojí a těší se na pokračování debaty o reformě důchodů naplánované na 22. dubna,“ zdůraznili s tím, že „hledání konsensu a možného řešení u tak důležitého problému za to stojí“.

Pavel se tak ohrazuje proti slovům šéfa ANO Babiše, který na videu na sítích shodu mezi zástupci ANO a Jurečkou o tom, že se věk odchodu do důchodu bude muset prodlužovat, popírá. Babiš na schůzce s Pavlem nebyl.

„Premiér Petr Fiala sliboval, že nebude prodlužovat věk odchodu do důchodu. A teď přichází nejhorší ministr práce a sociálních věcí, který je proti důchodcům. Okradl je o valorizaci a navrhuje prodloužení věku odchodu do důchodu. My jsme zásadně proti!“ prohlásil Babiš.

Schillerová zvýšení věku neodmítla

Pavel si minulý týden na Hrad pozval Jurečku a místopředsedkyni ANO Alenu Schillerovou, aby jednali o parametrech důchodové reformy. Spolu s ní se jednání zúčastnil i první místopředseda ANO Karel Havlíček.

Schillerovou se Novinky.cz snaží neúspěšně celý den kontaktovat.

Po jednání s prezidentem myšlenku zvyšování věku odchodu do důchody neodmítala. Tvrdila, že k tomu musí znát data.

„Musí to vyplynout z těch dat. A musí to být svázáno s předčasným odchodem do důchodu. To znamená s tím, že budou určeny náročné profese, kterých se zvyšování týkat nebude,“ řekla minulý týden Schillerová.

Babiš hází vidle do vyjednávání ANO s vládou o důchodové reformě

Domácí

Pavel po schůzce oznámil, že se obě strany shodly na nezbytnosti zvyšování věku odchodu do důchodu.

„Shodli jsme se na tom, že věk odchodu do důchodu se bude muset v budoucnosti prodlužovat,“ uvedl po jednání prezident. „Je to naprosto nezbytný parametr,“ dodal.

I Schillerová tuto změnu opatrně připouštěla. „Musí to vyplynout z dat. A musí to být svázáno s předčasným odchodem do důchodu. To znamená s tím, že budou určeny náročné profese, kterých se zvyšování týkat nebude,“ řekla minulý týden.

„Je nezbytné, aby nám byla předložena analýza o stavu důchodového systému a o jeho předpokládaném vývoji se zřetelem na demografickou situaci země a na očekávaný populační a ekonomický vývoj,“ upřesňovala v rozhovoru pro Novinky.

S vládou se shodla na tom, že je potřeba se dál bavit o parametrických změnách důchodového systému.

MPSV by mělo takovou analýzu předložit do 15. dubna. Důchodová reforma je podle odborníků nezbytná, protože současný systém je vzhledem k demografickému vývoji neudržitelný.

Pavel: ANO a koalice se shodly na zvyšování věku odchodu do důchodu

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám